U šest dana trajanja manifestacije, Čakovčanima i svim posjetiteljima grada nudi se bogat i raznolik program. Izlagača je već sada prijavljeno preko 230, a najavljeni izvođači jamstvo su da će ovogodišnje izdanje Porcijunkulova nadmašiti rekordno lanjsko.

Ovogodišnji program i izvođače na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, predstavili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra Željko Železnjak te voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek.

Ovogodišnja manifestacija počinje u četvrtak 30. srpnja, a traje do utorka 4. kolovoza. Prema riječkima gradonačelnika Kovača, ove godine program će se odvijati po cijelom gradskom središtu, a Grad i Turistička zajednica potrudili su se kako bi ovogodišnje Porcijunkulovo svima ostalo u najljepšem sjećanju. Tako će ove godine središnja pozornica na Trgu Republike, među ostalim ugostiti Krunoslava Kiću Slabinca, Gibonnija i Vlatko Stefanovski Trio, Klapu Rišpet, Dražena Zečića, Željka Joksimovića te Fosile. Kao i lani, manifestacija će imati humanitarnu karakter, na otvaranju u petak navečer održat će se aukcija potpisanih sportskih dresova za financiranje operacije oka Lovre Pergara iz Mihovljana, a u nedjelju će se podjelom Međimurske pogače skupljat će se prilozi za Udrugu udomitelja Međimurja kojima će se omogućiti odlazak udomljene djece na more.

Gradonačelnik je pozvao sve stanare u središtu grada na razumijevanje i strpljenje, jer je Porcijunkulovo samo jednom u godini te je to manifestacija koja promovira naš grad i njegove potencijale. Također, Kovač se zahvalio i svim sponzorima kojih ove godine ima izuzetno veliki broj, a bez kojih ovako bogat program ne bi bio moguć.

Gvardijan fra Željko Železnjak govorio je o duhovnom dijelu programa , najavivši trodnevnu pripremu u čast Gospe od anđela, koju će voditi gvardijan našičkog Franjevačkog samostana fra Zoran Bibić. Na sam blagdan Porcijunkule, 2. kolovoza, u dvorištu Samostana održat će se sveta misa koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a koju će direktno prenositi Hrvatska televizija. No, prije mise održat će se svečana procesija na kojoj će po prvi put biti nošena slika, dar Zrinske garde Čakovec. Također, na sam blagdan Gospe od Anđela, kao što je to i običaj mise će se služiti i na slovenskom te mađarskom jeziku.

I ove godine središte grada bit će natkriveno kišobranima, kojih ove godine, zahvaljujući sponzorima ima mnogo više nego lani. No, u Strossmayerovu ulici iznad šetača bit će obješena licitarska srca, što će dati posebnu draž ovom dijelu grada, te odlična prilika za fotografiranje, rekla je, među ostalim voditeljica Turističkog ureda Boška Ban Vlahek. Novost je i to što će prostor ispred zgrade Gradske uprave biti oslikan 3D grafitom. Ni ove godine neće izostati spektakularan vatromet na samom otvaranju, a od ovogodišnjeg Porcijunkulova oprostit ćemo se puštanjem lampiona. Oni će se tijekom trajanja manifestacije moći podići u kućici postavljenoj ispred Turističkog ureda.

Na konferenciji se novinarima obratila i Petra Švarc iz Carlsberga Croatia, koja je naglasila da im je izuzetna čast i zadovoljstvo što kao društveno odgovorna kompanija sponzoriraju ovakvu manifestaciju.

Treba napomenuti i da se programi tijekom trajanja Porcijunkulova odvijaju tijekom cijelog dana, tako da svatko može pronaći nešto što ga zanima. Ovoje pedeset i prvo izdanje manifestacije, a prema programu i broju sudionika, najveće dosad. Prošle godine Čakovec je tih dana posjetilo preko 200 tisuća ljudi, a organizatori su sigurni da će taj broj premašiti.

I na kraju, kako su rekli organizatori, dođite i doživite Porcijunkulovo.