Na 22. sjednici Gradskog vijeća Čakovca, održanoj prošlog četvrtka, donesena je i Odluka o dodjeli priznanja Grada Čakovca. Ona će se uručiti na Svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, a osim Godišnjih nagrada Grada Čakovca, dodijelit će se i titula počasnog građanina, Nagrada Grada Čakovca za životno djelo te Zlatnik Grb Grada Čakovca.

Nakon Eve Nahir, Ljube Kuntarića i Lili Čaki Legenstein, titulu počasnog građanina Grada Čakovca od ove godine, nosit će i Branko Lustig, svjetski poznati filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Lustig je rođen u Osijeku, no tijekom 2. svjetskog rata, bježeći pred ustašama živi u Čakovcu. Iz našeg grada mađarski fašisti otpremaju ga u koncentracijski logor Auschwitz, a kasnije i Bergen – Belsen. Preživljava holokaust, vraća se u domovinu te se nakon završenog studija, počinje baviti filmom.  Producirao je velik broj poznatih, priznatih i nagrađivanih filmova, poput Schindlerove liste, Sofijinog izbora, Gladijatora, Pada crnog jastreba, Hannibala, Kraljevstva nebeskog. Posljednjih desetak godina organizator je Festivala tolerancije, putem kojeg mlađim naraštajima u Hrvatskoj nastoji približiti zločin holokausta, kako se ta najmračnija stranica ljudske povijesti više ne bi ponovila.

Nagrada Grada Čakovca za životno djelo ide profesoru emeritusu dr. Stjepanu Hranjecu iz Čakovca, i to za doprinos u unaprjeđivanju obrazovnog, kulturnog i znanstvenog života u Čakovcu. Osim što je doprinio prerastanju stručnog studija u Čakovcu u sveučilišni učiteljski studij, dr. Hranjec je bio mentor pri izradi stotinjak diplomskih radova, izdao je 9 knjiga u kojima proučava dječju književnost, te 10 knjiga u kojima afirmira usmenu kajkavsku i zavičajnu književnost Međimurja. Dobitnih je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Poznati hrvatski rock glazbenik Boris Leiner dobitnik je Zlatnika „Grb Grada Čakovca“ za dugogodišnji značajni doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca. Leiner je bio član mnogih glazbenih sastava, od kojih je zasigurno najpoznatija kultna „Azra“, gdje je bio bubnjar u njenom zlatnom razdoblju. Bavi se i kiparstvom te je izlagao na brojim samostalnim i zajedničkim izložbama. Autor je i biste Franje Punčeca postavljene u dvorištu istoimenog teniskog kluba u Čakovcu.

Godišnje nagrade Grada Čakovca za 2016. godinu dodijeljene su u 6 kategorija. Nagradu za iznimno djelovanje u području gospodarstva dobit će čakovečka tvrtka „Tegra“ d.o.o. Za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture, godišnja nagrada dodijeljuje se Dramskom studiju „DADA“ iz Čakovca. Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca dobit će godišnju nagradu za odgoj i obrazovanje.

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca Pauli Posavec uručit će se Godišnja nagrada za iznimno djelovanje na području sporta, a Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za iznimno djelovanje na području socijalne skrbi. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Mihovljana, Godišnju nagradu dobiva za djelovanje na području udruga.