Prema podacima FINA-e za 2019. godinu, koji su objavljeni ovih dana, Grad Čakovec se po prihodima poduzetnika, od 21-nog grada sjedišta hrvatskih županija, plasirao na 10 mjesto. Kod njih je zaposleno 12.924 osoba, što je također deseti najbolji rezultat u zemlji. Iako smo među županijskim središtima 16. po ukupnoj broju stanovnika, na devetom smo mjestu smo po broju poduzetnika.

Ovi Finini podaci potvrđuju da je čakovečko gospodarstvo nastavilo s višegodišnjim rastom i u godini koja je prethodila pandemiji.  Po ostvarenoj ukupnoj dobiti u 2019. godini Čakovec je 13. u zemlji, a 11. po neto dobiti. U usporedbi s prethodnim razdobljima, broj poduzetnika blago je povećan, dok je neto dobit na otprilike istoj razini.

Detaljne podatke za 2019. godinu FINA će tek izdati, no vjerujemo da će oni pokazati rast građevinskog sektora, usluga i prerađivačke industrije. Čakovečko gospodarstvo izvozno je orijentirano i fleksibilno. Iako ćemo službene statističke podatke za pandemijsku 2020. dobiti tek iduće godine, sudeći prema poreznim prihodima Grada Čakovca, aktivnosti čakovečkog gospodarstva u cjelini tek su malo smanjene. To se naravno ne odnosi na sektore kojima je zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa, ograničen ili onemogućen rad.

No, sudeći po ranijim razdobljima, nakon što ograničenja prestanu te se vratimo u uobičajene gospodarske tokove, očekujemo da će se čakovečko gospodarstvo vrlo brzo oporaviti i vratiti na stare stope kontinuiranog rasta.