25. studenoga obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Iako se volimo svrstavati među napredne i razvijene zemlje svijeta, nasilje nad ženama u Hrvatskoj još uvijek je prisutno. Što je najgore, u nekim dijelovima našeg društva, još uvijek prevladava mišljenje kako žena mora biti podređena muškarcu te se često kod pojavnosti bilo kojeg oblika nasilja nad ženama, okreće glava. Prema statističkim podacima, pandemija i mjere zatvaranja i ograničavanja kretanja povećale su učestalost svih oblika nasilja, pa tako i onog nad ženama. Isto je potvrđeno na prigodno pripremljenom štandu na čakovečkom Trgu Republike, u okviru kojeg je promotivnim aktivnostima Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca obilježilo Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. „U suradnji s Gradom Čakovcom, Centrom za socijalnu skrb Čakovec, Podružnicom Obiteljski centar, Sigurnom kućom Čakovec i Policijskom upravom međimurskom, željeli smo uputiti poruku da je nasilje za vrijeme pandemije poraslo za više od 40%. Htjeli smo da poruka dođe do sugrađana, da znaju da postoci svih oblika nasilja rastu, uz 230% porasta seksualnog nasilja u obitelji. Ovo je poruka ženama da ne trpe nasilje, da su im vrata svih ovih institucija otvorena“, objasnila je pritom predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, a najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći. „Do sada imamo 217 evidentiranih žrtava obiteljskog nasilja, radi se o ženama i djeci. Porazno je da je ove godine 89 žrtava ostvarilo pravo na smještaj, a je to veliki broj, jer se neke majke vraćaju i više puta u naše institucije. Kao društvo smo napredovali u 20 godina otkada se senzibilizira javnost, no uvijek ima prostora za bolje i jače zajedničko djelovanje“, naglasila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić.

Akciju je podržala gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i rekla kako smo i dalje društvo koje smatra da je nasilje nad ženama jedna od onih neugodnih situacija za koju volimo reći da je kod nas nema i da stoga ne postoji. „Ako je ne vidimo ili ne prepoznajemo, ne znači da se događa samo nekom drugom. Prosječno, svaka treća žena u našoj blizini nosi se s nekim oblikom nasilja – bilo ono tjelesno, psihičko, spolno ili ekonomsko nasilje. Danas, u 21. stoljeću i dalje govorimo o neravnopravnosti, iz dana u dan o sve većem broju zlostavljanih žena, posebice tijekom pandemije. Pričamo o silovanim ženama, onima koje trpe obiteljsko nasilje ili im se u svakodnevici krše temeljna ljudska prava. Vrijeme je da to stane“, istakla je Cividini i dodala kako ovakve akcije djeluju upozoravajuće, no ne trebaju se svesti samo na simboliku, nego sve nas potaknuti da ne zatvaramo oči pred nasiljem, da prijavljujemo nasilnike te da gradimo društvo nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja.

„Iako su partneri ti koji su najčešće počinitelji, žene trpe isto nasilje i na poslu, na putu do posla, u nejednakim prilikama koje dobivaju i etiketama koje su im nametnute. Skinimo etikete, postanimo napokon ravnopravno društvo i zajednica u pravom obliku te riječi, ako ne danas za nas, tada za sutra i sigurnost svih djevojaka i žena kojima već mnogo dugujemo, napravimo to za budućnosti naše djece“, za kraj je rekla čakovečka gradonačelnica.