Umirovljena dugogodišnja članica umjetničkog ansambla zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, priznata kazališna umjetnica i koreografkinja Lili Čaki preminula je u petak, 19. studenoga, u 99. godini života. Rođena je 6. studenog 1923. u Murskoj Soboti (Prekmurje) kao Lili Legenstein, ali je s obitelji doselila u Čakovec s kojim ostaje u trajnoj emocionalnoj vezi. Obitelj Legenstein (Elizabeta i Geza) u zakupu je imala kavanu „Royal“ koja tada postaje centar društvenog, kulturnog i sportskog života Čakovca, o čemu svjedoče sjećanja i zapisi starijih Čakovčana. Legensteinovi su u grad „donijeli“ dvije sportske discipline – tenis i stolni tenis, koje su kasnije proslavili izuzetni sportaši svjetskog renomea. Kako su pritom zadužili svoj kraj, primili su čast da i jedna čakovečka ulica nosi njihovo ime – Ulica E. i G. Legenstein.

Tijekom učenja klasičnog baleta, akrobatike, stepa i klavira u Budimpešti, a kasnije i diplome u klasičnom baletu i modernom plesu, Lili nastupa pod umjetničkim imenom – Lili Csaki (Čaki), u sjećanje i kao posvetu svom rodnom gradu. Pod tim pseudonimom odvija se njena daljnja bogata kazališna karijera. Krajem Drugoga svjetskog rata, ponovno se našla u Čakovcu, odakle se više nije mogla vratiti u Budimpeštu. Godine 1949. angažirana je u riječkoj operi, a od 1951. godine, nakon gostovanja u tek otvorenoj zagrebačkoj Komediji, stalno djeluje u tom kazalištu. U njenoj karijeri s pedesetak uloga u opereti, mjuziklu i glazbenim komedijama, posebno valja istaknuti njene najveće uspjehe u kazalištu u ulozi princeze Mi u Leharovoj Zemlji smiješka i kao Tijardovićeva Misili – Bisili u Maloj Florami.

Starija je se publika sjeća kao nenadmašivu plesačicu stepa. Čakovečka publika pamti je i po njenom posljednjem nastupu u Čakovcu, na tribini „Čakovec četvrtkom“ 1977. godine, u glazbeno – scenskoj priredbi Stjepan Patka i njegovi gosti. Lili Čaki je tad burnim aplauzom ispraćena sa scene kako je njen step, prema svjedočenju prisutnih, donio nastup umjetnice nevjerojatne energije, optimizma i životne radosti. I tako će je se upravo Čakovec sjećati.

Počasnom građankom Čakovca proglašena je 2016. godine, uz objašnjenje kako je davanje titule počasne građanke najmanje što Čakovčani mogu učiniti kako bi joj dali priznanje za promociju grada u kojem je odrasla i napravila prve umjetničke korake. Tog se dana Lili Čaki upisala na kratku, ali znamenitu listu počasnih građana našeg grada, ali i u naše trajno i neizbrisivo sjećanje. Godine 1998. odlikovana je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a godine 2010. ovjenčana je Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla.

Od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, u čast počasne građanke, u gradskoj upravi bit će otvorena knjiga žalosti.

FOTO: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL