Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenoga, a obilježavanju se pridružio i Grad Čakovec, te prigodno zgradu Doma sindikata u centru grada obasjao plavom bojom, koja inače simbolizira jedinstvo osoba sa šećernom bolešću.

Na molbu organizatora, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga tako je i Čakovec jedan od gradova koji obilježavaju ovaj datum, s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti i njenog ranog otkrivanja, sprječavanja nastanka bolesti i njezinih komplikacija, te pravilnog liječenja.

Ovogodišnja poruka je „Ako ne sada, kada?“, a tom prilikom stručnjaci pozivaju sve oboljele od šećerne bolesti, ali i ostale, da misle na prevenciju i zdrav način života. U Hrvatskoj je 310 tisuća osoba sa šećernom bolešću. No, mnogi ni ne znaju da boluju od ovog „tihog ubojice“, pa se pretpostavlja da je oboljelih čak oko 500 tisuća.

Šećerna bolest predstavlja velik javnozdravstveni problem i globalnu epidemiju zbog sve većeg broja oboljelih. Porast broja osoba sa šećernom bolešću u najvećoj je mjeri povezan s promjenom životnih navika i njezinim posljedicama poput pretilosti i sjedilačkog načina života. Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF, International Diabetes Federation) 537 milijuna odraslih osoba u dobi od 20 do 79 godina ima šećernu bolest, a predviđa se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. i 783 milijuna do 2045. godine.
Procjenjuje se da u svijetu oko 240 milijuna ljudi nema postavljenu dijagnozu bolesti, što znači da gotovo svaka druga osoba ne zna da ima šećernu bolest. U 2021. godini od šećerne bolesti umrlo je 6,7 milijuna osoba, odnosno jedna osoba svakih pet sekundi. Otprilike jedna trećina (32,6%) smrtnih slučajeva od šećerne bolesti bila je u osoba mlađih od 60 godina. Ukupni troškovi zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću na globalnoj razini iznose 966 milijardi američkih dolara, a predviđa se da će ti troškovi dosegnuti 1054 milijarde američkih dolara do 2045. godine. Pretpostavlja se da su troškovi zdravstvene zaštite za osobe sa šećernom bolešću u prosjeku dva puta veći nego za osobe koje nemaju šećernu bolest.