Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitu u kojoj stoji:

Poštovane građanke i građani!

 Na praznik koji slavimo 5. kolovoza prisjećamo se dana kad je Hrvatska vojska ušla u dotad okupirani Knin, te obilježavamo hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Oslobodilačkom akcijom „Oluja“ koja je započela dan ranije te 1995. godine, u stvari je završilo osamostaljivanje Hrvatske. Vojno-redarstvena akcija pokazala je svijetu odlučnost našeg naroda u obrani svoje domovine. Stoga je taj datum zauvijek upisan u povijest te u nacionalnoj memoriji predstavlja jednu od najvažnijih hrvatskih pobjeda u povijesti.

 A tu pobjedu omogućili su hrvatski vojnici, uz koje je jedinstveno stajao cijeli narod, ne mireći se s nasilnim otimanjem državnog teritorija. Tih 90tih godina prošlog stoljeća, vođeni željom da živimo u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, nismo se uplašili niti mnogostruko jačeg neprijatelja. Svi zajedno gradili smo naše obrambene snage, koje su u nekoliko godina postale respektabilna vojna sila. Zahvaljujući tome, najveći dio okupiranog teritorija oslobođen je u nekoliko dana i to uz minimalne ljudske žrtve. Iako se hrvatski suverenitet na cjelokupni državni teritorij vratio nakon mirne reintegracije Baranje i Istočne Slavonije, nakon „Oluje“ budućnost i opstojnost samostalne Hrvatske više nije bila upitna.

Prisjećajući se tih slavnih dana, odajemo počast i svima onima koji su u tom krvavom ratu svojom krvlju obranili zemlju. Prolaskom vremena blijedi i sjećanje na prošlost, no tisuće i tisuće života ugrađenih u temelje naše države, svima u obvezu daje da Hrvatsku čuvamo i razvijamo. Dana, unatoč svemu, vidimo da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Svim stanovnicima Čakovca i Međimurja želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

gradonačelnik
Grada Čakovca
Stjepan Kovač“