Čestitka gradonačelnika Čakovca povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti

793

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Dva praznika koja obilježavamo krajem lipnja prijelomni su datumi moderne hrvatske povijesti. Oba označavaju i početak krvavog i teškog rata u kojem je naš narod dao brojne žrtve. No, i 22. i 25. 6. dani su koji su našu zemlju stavili na ispravnu stranu povijesti.

Tog 22. lipnja 1941. godine kontinentalna Europa bila je okupirana, a nacistička Njemačka upravo je napala Sovjetski Savez. Tog dana u šumi kod Siska osnovana je prva antifašistička jedinica u porobljenoj Europi. Nakon četiri godine teške borbe, Hrvati su iz nje izišli na pobjedničkoj strani, kao narod koji je, s obzirom na broj stanovnika, imao najmasovniji antifašistički pokret u Europi. Kao rezultat te pobjede, naša zemlja u svoje granice vratila je Istru, Dalmaciju, otoke, Baranju i naše Međimurje. Bez obzira na komunistički sustav koji je uspostavljen nakon rata, naša je zemlja sačuvala svoju državnost i suverenost.

19. svibnja 1991. godine, hrvatski su državljani s preko 93 posto potvrdili tu suverenost, što je je rezultiralo Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, donesenom 25. lipnja 1991. godine. I nakon ove odluke uslijedio je rat, no i iz njega je naš zemlja izašla kao pobjednik. Ta je pobjeda izvojevana prije svega nacionalnim jedinstvom, poticanom željom hrvatskog naroda za životom u neovisnoj, slobodnoj i demokratskoj državi.

U oba je rata Hrvatska dala brojne žrtve. Poginulo i  ubijeno je mnogo naših sugrađana. Njihovi životi pali su u borbi za bolju budućnost u kojoj sad živimo, te nas to obvezuje da sjećanje na te svijetle datume naše novije povijesti dostojno obilježavamo, a spomen na njih čuvamo i prenosimo na djecu i mlade. Bez svih njih, i onih iz 1941. i onih iz 1991. godine, danas ne bi bilo slobodne, demokratske i europske Hrvatske.

Sretan Vam Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!

gradonačelnik
Stjepan Kovač