I. osnovna škola Čakovec bila je domaćin 2. kratkoročne razmjene učenika u kojoj uz nju sudjeluju The Secondary School No. 1 iz  Remetea u Rumunjskoj, Çetin Şen Science and Art Center iz Kayserija u Turskoj te Szkola Podstawowa nr 11, im. Henryka Sienkiewicza iz Pulawya u Poljskoj.

Ujedno je poljska škola nositelj Erasmus+ projekta: „What’s up Mr Bug? – Insects As the Wonder of Ecosystem“ uz partnere iz Rumunjske, Turske i čakovečke I. osnovne škole. Projekt je to koji je trebao trajati dvije godine, ali je zbog pandemije produžen za godinu dana, što je omogućilo novu suradnju partnerskih zemalja.

Uz razmjenu i provedbu projekta tako su se gosti uz domaćinstvo ravnatelja Sinišu Stričaka imali priliku upoznati s hrvatskim odgojno – obrazovnim sustavom, otkrili ljepote Čakovca, boravili u Perivoju Zrinskih i zavirili u hotel za kukce, ali i posjetili dvorac Trakošćan, Muzej krapinskih neandertalca, Medvedgrad, centar Zagreba, Svijet kukaca Entomološkog odjela u Varaždinu te Tehnološko – inovacijski centar Međimurje u Čakovcu.

Cilj projekta je proširiti svoje znanje o ekosustavu i okolišu kako bi ga očuvali te pritom zaustavili klimatske promjene, a svoje prve rezultate i saznanja, predstavili su i gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini. Kako su objasnili u Gradskoj vijećnici, proširili su svoje znanje o kukcima koji čine najbrojniju skupinu životinja na Zemlji te rade na tome da se kao zajednica suočimo sa spoznajom da njihovim uništavanjem život na Zemlji ne bi bio isti kakav danas poznajemo. Gosti su iskoristili priliku kako bi gradonačelnici zahvalili na domaćinstvu, ali i dodali kako su uživali u čistom i zelenom gradu koje brine o svom okolišu.

Spomenimo kako su učenici smješteni u obiteljima učenika 4.a, 5.c, 7a. i 8.a i 8.b razreda kako bi se neposredno upoznali s hrvatskom kulturom, tradicijom i običajima, jačali suradnju, širili prijateljstva, razvijali empatiju, rušili predrasude i jačali jezične kompetencije. S ciljem unapređenja znanja, vještina, razvijanja kreativnosti i podizanja svijesti o brizi, zaštiti i očuvanju okoliša, učiteljice Marija Toplek, Helena Slamek (hrvatska koordinatorica), Slavica Pospiš i Draženka Blažeka pripremile su radionice za učenike.

Kako je naglasila hrvatska strana projekta, nadaju se da su učenici ponijeli iz naše zemlje nezaboravne trenutke, ojačali prijateljske odnose koji će pridonijeti zajedništvu kao temelj daljnje suradnje i napretka partnerskih škola te zajednica.