Grad Čakovec nastavlja s aktivnostima u okviru projekta Europe Goes Local pa je stoga, sukladno s individualnim planom, Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva Bolja budućnost mladih u Čakovcu, sastavljeno od 22 mlade osobe, na osnovi provedenog Javnog poziva donijelo odluku o izboru projekta Volonterskim klubom do volonterske zajednice, koji su prijavili učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Javni je poziv bio objavljen od 10. svibnja do 6. lipnja 2022. godine. Cjelokupan tekst ovoga Javnog poziva, uključujući ciljeve, kriterije, prihvatljive i neprihvatljive troškove, obrazac za prijavu projekta te obrazac za ocjenjivanje/bodovanje osmislile su mlade osobe koje su se aktivno uključile u provedbu projekta.

Grad Čakovec uključio se u Europe Goes Local 2022. godine te se u okviru ovog projekta po prvi puta s mladim osobama u Čakovcu provodi tzv. participativno budžetiranje, odnosno zajedničko planiranje proračuna mladih i gradske uprave usmjereno poboljšanju kvalitete života mladih osoba u našem gradu.

Na Javni poziv pristigle su prijave triju projekata – Volonterskim klubom do volonterske zajednice i Financijska pismenost Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec te Razvoj alternativne kulture Centra za mlade Čakovec. 14. lipnja održano je javno predstavljanje projekata, nakon čega su mladi, članovi Povjerenstva, pristupili ocjenjivanju odnosno bodovanju pristiglih projekata.

Najviše bodova dobila je projektna prijava Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec naslovljena Volonterskim klubom do volonterske zajednice, čiji je cilj promicanje volonterstva među mladima i proširenje volonterske mreže u Čakovcu, ali i šire, u cijeloj Međimurskoj županiji, u kojoj već nekoliko godina ne djeluje volonterski ured ili centar.

Projekt će se provoditi od 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine i njime će se proširiti volonterska mreža na srednje škole, ustanove, organizacije i udruge koje traže volontere. Očekujemo da će provedbom volonterskih akcija i promidžbom volontiranja među mladima biti ostvaren i pozitivan učinak na cijelu zajednicu.