Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

U Republici Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije  u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb (Rebro), čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić,  ujedno i predsjednik naše udruge Veliko srce malom srcu.

Pod nazivom Festival srca već četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj pa tako i u Međimurju, obilježava se Svjetski tjedan srčanih grešaka i srčanih bolesti u djece (7.-14. veljače).

Članovi Udruge međimurske podružnice započinju s ostvarivanjem ciljeva projekta Udruge Veliko srce malom srcu za 2015. godinu „Minute u životu čine razliku“ – AVD za svaku školu. Pokrenuta je akcija za nabavkom AVD aparata za većinu škola u Hrvatskoj.

Jedina mjera koja može promijeniti niske postotke kvalitetnog preživljavanja jest edukacija općeg pučanstva o postupku u situaciji iznenadnog kolapse, te što ranije defibrilacija putem uređaja namijenjenih laicima. AVD (eng. Automatic external defibrillator) je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene s zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Osim toga, današnji modeli daju upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, glasovnim i vizualnim uputama (na hrvatskom jeziku). Uređaji sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

7.  veljače 2015. u 12:00 sati otvaramo Festival srca na Trgu Republike u Čakovcu uz ples i puštanje balona u zrak istovremeno s roditeljima iz cijele Hrvatske.

9., 10., 12. i 13. veljače 2015. organiziramo predavanje i praktične vježbe u nekoliko škola naše županije pod nazivom „Proširivanje svijesti o postojanju srčanih grešaka i bolesti u djece. Metode oživljavanja i upotreba AVD uređaja.“

Pridružite nam se jer i vi možete spasiti život!