Tijekom cijele školske godine djeci i mladima iz međimurskih škola u Centru za kulturu Čakovec omogućen je uvid u drugačije filmove, europsku produkciju, a kroz izabrane naslove djeca su učila o filmskoj pismenosti, ali i naučiti promišljati o filmovima. Sve to u okviru europskog projekta CZK-a te pučkih otvorenih učilišta iz Samobora i Novske „Back to the local cinema“, koji se na nacionalnoj razini provoditi pod nazivom „Moje malo kino“. Ujedno je to jedini projekt iz Hrvatske koji je u okviru 2. izdanja „Collaborate to innovate“ poziva dobio podršku Europske unije.

Ovog tjedna projekt u Čakovcu privodi se kraju, pa je učenike i učitelje iz pet osnovnih škola s područja Grada Čakovca i Međimurske županije pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, uz koordinatoricu na projektu i ravnateljicu CZK-a Helgu Lajtman. Obje su istakle zadovoljstvo ovim projektom u Čakovcu, velikim interesom vrtića, škola i učenika. Naime više od 4 tisuće djece i mladih učilo o filmskoj pismenosti te uživalo u europskim filmskim projekcijama.

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta vrijednog više od 75 tisuća eura je i edukacija djece vrtićke te osnovnoškolske dobi o načinima pomoću kojih se unutar filmova postižu željeni učinci te kako filmska umjetnost može biti odličan alat u upoznavanju drugačijih kultura i običaja, sve uz podršku stručnjaka o filmskoj umjetnosti i povoljnije cijene karata.

Cilj je ostvaren, a i ne samo to, projektu u Čakovcu pridružili su se osim međimurskih, ujedno i učenici Varaždinske županije. Stoga je najavljeno kako će se s projektom nastaviti i u novoj školskoj godini.