Grad Čakovec status Grada – prijatelja djece stekao je 2005. godine, među prvima u Hrvatskoj, i otada posebnu pažnju poklanja upravo svojim najmlađim sugrađanima.  Sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece krajem studenog svake godine, budući da je 20. studenog 1989. donesena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, iskustva u provedbi projekata i aktivnosti razmjenjuju na savjetovanju koje se tradicionalno održava u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Svečanost povodom obilježavanja 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta i 20. obljetnice provedbe akcije Gradovi i općine – prijatelji djece održana je u utorak 19. studenog 2019.

U okviru bogatog programa pojedincima koji su svojim radom doprinijeli kvaliteti provedbe ove akcije na nacionalnoj razini dodijeljene su zahvale, koje su uručene i predstavnicama Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece, prim. mr. sc. Mariji Hegeduš-Jungvirth, dr. med., koja je ujedno i članica Središnjega koordinacijskog odbora Akcije, te Gordani Šoltić Siladi, predsjednici Društva Naša djeca Čakovec i Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece.

Tijekom svečanosti prikazan je film redatelja Marija Kovača pod nazivom Dvadeset godina zajedno do gradova i općina – prijatelja djece. U dijelu filma koji je snimljen u Čakovcu dječji su vijećnici predstavili Baby fitness, Cuga je tuga, Budi neovisan i slobodan te druge zdravstvene preventivne programe namijenjene djeci i mladima koji se kontinuirano provode već 15-ak godina i po kojima je Čakovec prepoznatljiv u hrvatskim okvirima.

Gradovi i općine svake godine izabiru po jedan projekt koji proglašavaju Naj-akcijom te izvješće o njenoj provedbi šalju Središnjem koordinacijskom odboru akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. U 2019. godini Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju je odabrao projekt Budi sretna priča jednog medvjedića, koji je provela Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu.

Središnji koordinacijski odbor iz Zagreba čakovečku je Naj-akciju, uz projekte iz Novske i Opatije, proglasio jednom od tri najoriginalnije Naj-akcije u 2019. godini pa je Gradu Čakovcu dodijeljeno posebno priznanje za Naj, naj-akciju 2019.!

Trima spomenutim gradovima omogućeno je predstavljanje svojih projekata u sklopu svečanosti pa su Muridov projekt predstavile dječja gradonačelnica Čakovca Dorja Vincek i vijećnica Dječjeg vijeća Čakovca Mirta Sabo uz pomoć izvršne direktorice Murida Silvije Pucko i voditeljice Dječjeg vijeća Katarine Pahek Čajić.

Grad Čakovec na savjetovanju je, osim već spomenutih, predstavljala i dr. Narcisa Slugan,  članica čakovečkoga Koordinacijskog odbora zaslužna za provedbu zdravstvenih programa poput Alkohol nije cool i Cuga je tuga.