U školskoj godini 2022./2023. čakovečke osnovne škole zaposlit će pomoćnike u nastavi za sve učenike s teškoćama u razvoju te educirati pomoćnike kojima je edukacija potrebna kako bi kvalitetno pružali potporu u direktnom radu.

Time Grad Čakovec nastavlja pozitivnu praksu i primjer osiguravanja pomoćnika u nastavi školarcima čakovečkih škola, a potvrđeno je to dobivenom Odlukom o financiranju odabranih projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Pomoćnici za sveukupno 85 učenika čakovečkih škola

Ukupno su škole u ovoj devetoj godini provođenja projekta iskazale zahtjeve za 76 pomoćnika za 85 učenika. Projektom „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u OŠ Grada Čakovca – VI“, 51 pomoćnik ili stručni komunikacijski posrednik osigurat će se u novoj školskoj godini za ukupno 59 učenika. Osim toga, udruge su prijavile projektima 22 pomoćnika za 23 učenika te su u iščekivanju odluke, a Grad Čakovec će pritom dodatno iz svog Proračuna financirati 3 pomoćnika za 3 učenika, kako bi svoj djeci s teškoćama omogućili lakši boravak u školi te uspješnije svladavanje školskih programa.

Ovim projektom otvaraju se i nova radna mjesta, a planirano je zapošljavanje pomoćnika: u I. osnovnoj školi 10 pomoćnika za 10 učenika; II. osnovnoj školi 5 pomoćnika za 5 učenika; III. osnovnoj školi 2 pomoćnika za 2 učenika; u Centru za odgoj i obrazovanje 22 pomoćnika za 30 učenika; OŠ Ivanovec 5 pomoćnika za 5 učenika i u OŠ Kuršanec 7 pomoćnika za 7 učenika.

Projekt vrijedan više od 2,3 milijuna kuna

Ukupna vrijednosti projekta je 2.310.391,80 kn, od čega bespovratna sredstava iz ESF (Europskog socijalnog fonda) iznose 85% ukupnog iznosa, tj. 1.963.833,03 kn, dok Grad Čakovec sufinancira 15% iznosa 346.558,77 kn iz proračuna Grada. Projektni partner i ove školske godine je uz škole ujedno i Razvojna agencija grada Čakovca – Čakra d.o.o.

Spomenimo da je osim osiguravanja pomoćnika, olakšavanja obrazovanja djeci s teškoćama te zapošljavanja pomoćnika, jedan od ključnih ciljeva ovih hvalevrijednih projekata ujedno osvijestiti i senzibilizirati širu lokalnu zajednicu o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole kao temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve.

Nakon što završe svi natječaji, planirano je da djeca koja pohađaju čakovečke osnovne škole, a imaju valjana rješenja, ostvare pravo na pomoćnika.