Još je nešto manje od dva mjeseca preostalo do početka nove školske godine, a na stranicama osnovnih škola čiji je osnivač Grad Čakovec, ovih se dana objavljuju obavijesti o potrebnim udžbenicima i obrazovnim materijalima. Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola se prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu osiguravaju u državnom proračunu, što znači da će udžbenici sve osnovnoškolce dočekati s prvim danima nastave u njihovim školama.

U cilju olakšavanja financijske situacije i osiguravanja što boljeg pedagoškog standarda za svoje građane, Grad Čakovec će i ove godine donijeti Odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca. To znači da će se platiti i radne bilježnice, likovne mape te pribor za tehničku kulturu, odnosno sve druge obrazovne materijale navedene u Katalogu Agencije za odgoj i obrazovanje. Ova odluka odnosi se na sve učenike koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca, uključujući i one koji pohađaju škole kojima Grad Čakovec nije osnivač (npr. OŠ Strahoninec i OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec).

Katalog odobrenih drugih obrazovnih materijala objavljuje Agencija za odgoj i obrazovanje na svojim internetskim stranicama, a osnovne su škole dužne do 15. srpnja i na svojim mrežnim stranicama objaviti odluke o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala. Kao i prošle godine, prvih dana škole, učenici će dobiti prazni zahtjev za vraćanje novca utrošenog za kupnju radnih bilježnica koji se može, zajedno s računom, dostaviti najkasnije do 30. listopada 2021. godine. Roditelji ili skrbnici učenika prvih, drugih i trećih razreda ostvaruju pravo na financiranje drugih obrazovnih materijala u maksimalnom iznosu od 200 kuna, roditelji učenika četvrtih razreda u maksimalnom iznosu od 300 kuna, a roditelji učenika od petog do osmog razreda u maksimalnom iznosu od 400 kuna. Ako škola temeljem dostavljene dokumentacije utvrdi da je za nabavu roditelj utrošio manji iznos od propisanog, tada će taj umanjeni iznos biti i uplaćen prilikom vraćanja. Također, Grad Čakovec financirat će nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava i za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, u iznosu od 100 kuna po učeniku.

Sve detalje vezane uz radne bilježnice, geografske atlase,  likovne mape i pribor za tehnički odgoj možete pročitani ovdje:

Preuzimanje (DOCX, 15KB)