Sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, svakog 20. studenog, na dan kad je 1989. godine usvojena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, razmjenjuju iskustva u provedbi projekata i aktivnosti.  Savjetovanje se tradicionalno održava u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, a na njemu gradovi i općine izabiru po jedan projekt koji proglašavaju Naj-akcijom te izvješće o njenoj provedbi šalju Središnjem koordinacijskom odboru akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

Grad Čakovec status Grada – prijatelja djece stekao je 2005. godine, među prvima u Hrvatskoj, i otada vodi osobitu brigu o svojim najmlađim sugrađanima. U 2018. godini Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju odabrao je projekt Muzej za Pogled udruge Pogled. Projekt je udruga provela u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec i kliničkom psihologinjom Jelenom Klinčević, vanjskom suradnicom udruge i članicom Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece.

O originalnosti i kvaliteti provedene Naj-akcije svjedoči poseban poziv Središnjega koordinacijskog odbora Gradu Čakovcu da, uz još 9 odabranih gradova i općina iz Hrvatske, sudionicima savjetovanja predstavi svoju Naj-akciju jer je ovogodišnja Naj-akcija Grada Čakovca prema ocjeni Stručnog povjerenstva proglašena jednom od 10 najuspješniji. Projekt Muzej za Pogled sudionicima savjetovanja predstavila je autorica projekta Jelena Klinčević, a povelju za uspješno provedenu Naj-akciju primili su predstavnica udruge Pogled Patricia Kuhta, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, dječja gradonačelnica Čakovca Dorja Vincek i vijećnica Dječjeg vijeća Grada Čakovca Izabella Kurti.

Grad Čakovec na savjetovanju su, osim spomenutih, predstavljali predsjednica Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece Marija Hegeduš-Jungvirth, članica Odbora Jelena Klinčević, savjetnik za osnovno školstvo Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca Igor Mesarić, predsjednica Društva Naša djeca Čakovec Gordana Šoltić Siladi, voditeljica Dječjeg vijeća Grada Čakovca Katarina Pahek Čajić.

Ciljevi Naj-akcije Muzej za Pogled bili su uvođenje djece s poremećajem iz autističnog spektra u svijet muzeja i likovne kulturne baštine na njima primjeren način, poticanje njihove znatiželje i kreativnosti sudjelovanjem na likovnim radionicama u muzeju, postizanje pozitivnog utjecaja na socio-emocionalnu adaptaciju i komunikaciju djece te senzibiliziranje društvene zajednice za specifične potrebe ove populacije. Ukupno 30 djece posjetilo je muzej, od čega je 19 sudjelovalo u 5 likovnih radionica. Sredinom srpnja u svečanoj dvorani Muzeja Međimurja organizirana je izložba dječjih radova te konferencija za medije.

Ovaj interdisciplinarni projekt namijenjen je novoj muzejskoj publici, djeci s poremećajima iz autističnog spektra, i njihovim roditeljima. Projekt je prvi muzejski program u Hrvatskoj koji je namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina te postoji volja i spremnost svih sudionika, kao i Grada Čakovca, za kontinuirano provođenje i tijekom sljedećih godina.