Grad Čakovec u 2020. godini izdvojio je nešto više od 3.700 kuna po stanovniku, odnosno 47,51% udjela u Proračunu na obrazovanje. Od 2017. godine kontinuirano se nalazi ili kao pobjednik ili kao finalist za najbolji grad unutar kategorije Obrazovanje i mladi, a to je potvrđeno i potpisivanjem ugovora o stipendiranju sa studentima u Gradskoj vijećnici.

Kako je pritom objasnila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ugovori se potpisuju sa studentima koji su ostvarili pravo na dodjelu stipendije Grada, a polaznici su preddiplomskih, integriranih i diplomskih studija. Ugovor je pritom javno potpisalo četvero studenata koji su ostvarili pravo na novčanu potporu, dok sveukupno prema objavljenom natječaju za akademsku 2021./2022. godinu, pravo na dodjelu novčane potpore ima ukupno 114 studenata (za preddiplomski studij 60 studenata 1. godine, 17 studenata 2. godine, 7 studenata 3. godine; za diplomski studij 4 studenta 1. godine, 5 studenata 2. godine te za integrirani studij 18 studenata 1. godine, 2 studenta 3. godine, 1 student 4. godine).

Poticanje visokoškolskog obrazovanja jedna je od najbitnijih mjera ulaganja u mlade

Lovro Mikulić, student 4. godine medicine prilikom potpisivanja svog prvog ugovora o stipendiranju zahvalio je Gradu na potpori i objasnio da će mu novih 900 kuna mjesečno dosta pomoći u studiranju u Zagrebu. „Hvala na potpori, kako Gradu, tako i mojoj obitelji i djevojci. Troškovi studiranja, knjiga, hrane, režija i stanarine su dosta veliki, prosječni mjesečni trošak mi je oko 2.500 kuna. Cilj je završiti medicinu, možda je sljedeći smjer kardiologija u Međimurju, eto držim sam sebi fige da tako i bude“, objasnio je budući liječnik, dok je Lana Vidović, studentica 1. godine pedagogije i engleskog jezika naglasila kako su i njeni troškovi studiranja u Rijeci poveći, uz troškove puta, stanarine i hrane te će joj ovakva potpora u vidu stipendije itekako pomoći i olakšati studijski život.

Uz Lanu i Lovru, nove ugovore potpisali su s gradonačelnicom u vijećnici Sara Strbad, studentica sestrinstva te Eva Bogdan, studentica medicine, uz prisustvo roditelja. Prisutnima se obratio i bivši stipendist, predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca Dario Gašparić. „Hvala Gradu što brine o mladima, hvala što nas prate i što znaju uvažiti naša zalaganja za prava studenata. Hvala što su prihvatili naš prijedlog da se odluka o stipendiranju poboljša kako bi bila pristupačnija studentima, kako bi mladi lakše mogli kročiti kroz razdoblje studiranja. I ta odluka o stipendiranju jedna je od boljih od svih gradova u Hrvatskoj, svi su savjeti mladih pohvalili našu i Gradsku inicijativu. Smatram kako je poticanje visokoškolskog obrazovanja jedna od najbitnijih mjera ulaganja u mlade, velik broj njih već se tim putem vratio i vraćat će se u Međimurje, ujedno pritom vratiti zajednici sve ono što je u njih uloženo“, jasan je predsjednik mladih Grada.

Gradonačelnica: „Pozivam gospodarstvenike da stipendiraju studente, tom iznosu pridružit će se i Grad!“

„Uz novih 114 stipendista, Grad Čakovec u novoj akademskoj godini stipendira sveukupno 293 studenta na 45 različitih studija. Svjesni smo kako ulaganje u obrazovanje možda ne daje rezultate istu ili drugu godinu, no možemo biti sigurni da se svaka kuna uložena u studente dugoročno višestruko vrati. Prema podacima kojima raspolažemo, najveći broj studenata vrlo brzo nakon studija pronađe zaposlenje, a mnogi od njih vraćaju se kući te se zapošljavaju na području Međimurske županije i Čakovca. Važnim smatram i podatak da naši studenti koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, ukoliko studij završe u roku, stipendiju ne trebaju vraćati. Štoviše, nakon što se vrate, ovdje ih čeka posao i to u struci. Pozivam i gospodarstvenike s područja Grada da koriste mogućnost zajedničkih stipendija, jer odluče li oni stipendirati neku Čakovčanku ili Čakovčana, Grad Čakovec će tom studentu također isplaćivati stipendiju. Na poslodavcu je samo da im jamči zaposlenje nakon uspješno završenog studija“, naglasila je gradonačelnica Cividini ponosna na studente koji su ove godine primili svoje prve stipendije zahvaljujući predanosti i uspješnosti na fakultetu.

Čakovec je grad koji već više od dva desetljeća studentima s područja Grada Čakovca dodjeljuje stipendije te jedna od rijetkih sredina u Hrvatskoj koja je na taj način direktno utjecala na povećanje udjela visokoobrazovanih u društvu. Naime, Čakovec se u tih dvadeset godina iz sredine u kojoj je visokoobrazovanih manje od nacionalnog prosjeka, pretvorio u grad u kojem gospodarstvo može ponuditi posao i karijeru fakultetski obrazovanim stručnjacima te koji danas po glavi stanovnika ima najviše studenata u Hrvatskoj.

Novih 114 stipendista Grada Čakovca, pridružuje se tako starim stipendistima, kojih trenutno ima 179. Valja napomenuti kako se prednost pri ostvarivanju prava na dodjelu novčane potpore daje deficitarnim studijima za područje Međimurske županije, a to su medicina, farmacija, elektrotehnika i računalstvo, radna terapija, logopedija, strojarstvo, građevinarstvo, matematika i fizika, psihologija, anglistika, rani predškolski odgoj i obrazovanje, edukacijska rehabilitacija te informatika – nastavnički smjer.

U razdoblju od 2000. do 2021. godine dodijeljeno je ukupno 2290 stipendija odnosno novčanih potpora za što je iz Gradskog proračuna isplaćeno 38.928.701,97 kuna.

Sredstva za sve aktualne stipendiste osigurana su u Proračunu Grada za 2022. godinu, u iznosu većem od 2 milijuna kuna.

“Pozivam ih sve da marljivo uče, uspješno završe studij, koriste sve mogućnosti za dodatno stjecanje znanja te da se vrate u svoj rodni grad i stečeno znanje ugrade u našu zajedničku budućnost. Čestitam svim novim stipendistima, želim vam puno uspjeha na studiju i naravno sretnu novu 2022. godinu“, zaključila je gradonačelnica.