Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se na području Grada Čakovca provode u obrazovanju, a njihov zajednički cilj je našoj djeci osigurati što kvalitetnije uvjete i mogućnosti za stjecanje znanja te daljnjeg razvoja i napredovanja, po čemu smo prepoznatljivi u cijeloj zemlji“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini na početnoj konferenciji projekta “Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca – VI”.

Radi se o projektu koji provode projektni partneri Grad Čakovec, I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec i Razvojna agencija Grada Čakovca Čakra d.o.o. čiji su ravnatelji i predstavnici bili prisutni na konferenciji u Gradskoj vijećnici. Pritom je gradonačelnica zahvalila svim pomagačima koji su se pronašli u ovom poslu koji nije lagan, te djeci pomažu u praćenju nastave i olakšavaju boravak u školi.

Čestitam i našim školama te Čakri što se ovaj projekt godinama provodi u kontinuitetu i bez poteškoća, a time svi zajedno uspijevamo osigurati sredstva za pomoć u nastavi za ovu ranjivu skupinu naših sugrađana“, naglasila ja čakovečka gradonačelnica o projektu kojeg Grad i partneri provode uz sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Pomoćnik osiguran za 87 čakovečkih učenika s teškoćama

Ukupna vrijednost projekta je 2.310.391,80 kuna, od čega bespovratna sredstva iz ESF-a iznose 85% ukupnog iznosa tj. 1.963.833,03, dok Grad Čakovec sufinancira 15% tj. 346.558,77 kuna iz proračuna Grada. Od toga se projektom kojem je nositelj Grad osigurava 51 pomoćnik za 59 učenika, dodatno Grad Čakovec financira iz svog proračuna rad 3 pomoćnika za 3 učenika, a ostalo osiguravaju udruge svojim projektima prijavljenim na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Time su ove školske godine osigurana 77 pomoćnika za 87 učenika s teškoćama, a sredstva će se namijeniti i za edukaciju pomoćnika kojima je edukacija potrebna. Sve kako bi svoj djeci s teškoćama omogućili lakši boravak u školi te uspješnije svladavanje školskih programa.

Direktorica Čakre Damira Vresk objasnila je pritom kako provedba ovog projekta traje od 1. rujna 2022. do 1. rujna 2023. godine, a u natječajima koji slijede nadaju se projektima i za četverogodišnje razdoblje kako bi se proces ubrzao i smanjila potrebna dokumentacija. “U čakovečkim školama osigurava se zapošljavanje 10 pomoćnika za 10 učenika u I. OŠ, u II. OŠ 5 pomoćnika za 5 učenika, III. OŠ 2 pomoćnika za 2 učenika, COO 22 pomoćnik za 30 učenika, OŠ Ivanovec 5 pomoćnika za 5 učenika i u OŠ Kuršanec 7 pomoćnika za 7 učenika”, dodala je.

Gradonačelnica Cividini: “Ovakvi inkluzivni program pridonose boljem učenju, ali i uključivanju osoba s teškoćama u zajednicu”

Ravnateljica OŠ Kuršanec Darja Borković istakla je kako škola ima dosta potreba za pomoćnicima, no problem s kojim se suočavaju je nedostatak pomoćnika za koje je i raspisan natječaj. “Učenicima je ovakva pomoć neophodno radi socijalizacije i njihovog samopouzdanja. Važno je da znaju da i oni mogu uz određenu pomoć savladati školski plan i program, stoga pozdravljamo projekt i nadamo se da će nam i ubuduće biti na raspolaganju jednake mogućnosti rada”, zaključila je ravnateljica. “Prema povratnim informacijama koje dobivamo od učitelja i roditelja, ovakvi inkluzivnih programi pridonose ne samo boljem učenju, već i kasnije uključivanju osoba s teškoćama u zajednicu”, dodala je gradonačelnica.

Uz stvaranje preduvjeta za uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske ustanove Grada Čakovca i olakšavanja obrazovanja djeci s teškoćama te zapošljavanja pomoćnika, jedan od ključnih ciljeva ovog hvalevrijednog projekta je svakako osvijestiti i senzibilizirati širu lokalnu zajednicu o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole kao temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve.

Nakon što završe svi natječaji, planirano je da sva djeca koja pohađaju čakovečke osnovne škole, a imaju valjana rješenja, ostvare pravo na pomoćnika.