Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u Grad Čakovec ovih su dana stigle odlične vijesti, posebno za djecu i roditelje. Naime sva tri prijavljena projekta Grada i Razvojne agencije Grada Čakovca ČakRe prihvatljiva su za financiranje putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“.

Tako će se dograditi i opremiti matični objekt Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec i matični objekt Dječjeg vrtića „Cipelica“ Čakovec te izgraditi i opremiti nova ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje, točnije novi dječji vrtić u Čakovcu. Sufinanciranje ministarstva za dvije dogradnje kreće se oko 5 milijuna kuna, uz oko 5,5 milijuna bespovratnih kuna za izgradnju novog vrtića.

Sva tri projekta uspješno su prošla fazu procjene projektnih prijedloga u postupku dodjele bespovratnih sredstava te udovoljavaju kriterijima Poziva, što je samo još jedan dokaz da je Čakovec jedna od onih hrvatskih sredina koja je ulaganje u djecu i obrazovanje prepoznala kao najbolju polugu budućeg razvoja, ali i spremno dočekuje sve natječaje za financiranje iz državnih i europskih fondova.

Gradonačelnica Cividini: „Sva djeca napokon će imati mjesto kako u jaslicama, tako i u vrtiću, a to je osnovno ako želimo zadržati naše mlade“

„U proteklom razdoblju pripremali smo dokumentaciju i projekte koji su u svakom trenutku spremni za apliciranje na natječaje koji se otvaraju. Ova tri projekta velika su ulaganjima, ali i utjecajem koji će imati na naše mlade obitelji, djecu i sve djelatnike u predškolskom odgoju. Uz modernizaciju postojećih objekata izgradit ćemo novi dječji vrtić i na taj način svakom djetetu omogućiti mjesto u vrtiću. To smo već ostvarili u jaslicama, a uz sve veći broj mladih obitelji i djece, sada ćemo stvoriti uvjete da rasteretimo roditelje kod upisa djece u vrtiće jer će biti mjesta za sve. I to je osnovno što moramo osigurati kao grad koji želi zadržati naše mlade“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, objasnivši kako su u Gradu svjesni da se samo ulaganjima u cjelokupnu vertikalu obrazovnog sustava na svom području, djeci i mladima mogu osigurati najbolji uvjeti s kojima će uspješno nastaviti školovanje te kasnije graditi poslovne karijere, i to u svom kraju.

Spomenimo kako preko 85% čakovečke djece u dobi od 3 do 6 godina pohađa vrtić, što je jedan od najvećih postotaka u zemlji. U samo dvije godine broj mjesta u jaslicama povećan je za preko stotinu, tako da je gotovo 60 posto malih Čakovčana uključeno u jasličke programe. Na povećanje broja su u Čakovcu spremni, pa će tako od sljedeće pedagoške godine uvjete za upis, bilo u privatni ili javni vrtić imati svako dijete s čakovečkog područja.