Kako bi potaknuli građane da više čitaju, ali i razmjenjuju knjige, Grad Čakovec nastavlja s projektom postavljanja kućica za knjige na svom području. Na prijedlog II. osnovne škole, odnosno Mjesnog odbora Mačkovec tako su danas kućice za knjige postavljene na čakovečkom Jugu ispred škole i ispred Društvenog doma u Mačkovcu, a u okviru manifestacije „Dani Grada Čakovca 2022.“.

Ovim projektom Čakovec se stavlja uz bok mnogih gradova u svijetu koji na ovaj način svojim stanovnicima približavaju knjigu. Ideja je da štivo koje ste pročitali i koje vam više ne treba, podijelite s drugima, te da pritom iz „kućice“ uzmete knjigu koju je netko drugi ostavio te za koju smatra da ju je vrijedno pročitati. Danas, kada smo zbog mobitela i računala pomalo zaboravili čitati, a kada je knjiga zbog svoje cijene manje pristupačna nego prije, ovakvi modeli omogućuju većem broju građana da čitaju“, objasnila je ovu inicijativu gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Važno je to za sve generacije, starije koji su navikli preko tiskanih slova stjecati nova znanja i korisno upotrebljavati slobodno vrijeme te mlade koji preko knjige mogu otputovati u neke nove svjetove. Da je čitanje najbolja zanimacija za mozak, zaključeno je u II. osnovnoj školi gdje su prvi knjige u ruke uzeli učenici 1.b razreda, sretni jer su upravo naučili sva slova. To su i dokazali pripremljenim programom te pjesmicama. Tamošnjem predstavljanju nazočili su, uz djecu i učitelje te gradonačelnicu, ravnateljica Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec Ljiljana Križan i Vinko Grgić, ravnatelj II. OŠ.

Hvala mentorima i učenicima Graditeljske škole Čakovec koji su oslikali kućice

Drago mi je što danas dvije kućice postavljamo kod škole i izvan središta grada, jer tako mogućnost razmjene knjiga dajemo osnovnoškolcima i svim stanovnicima južnog dijela Čakovca, te Mačkovčanima kojima je kompliciranije doći do gradske knjižnice“, dodala je gradonačelnica, naglasivši pritom kako su prve dvije kućice postavljene u pješačkoj zoni, na zelenoj površini ispred Franjevačkog samostana, a druga u zgradi Županijske bolnice Čakovec. Iskoristila je priliku da zahvali srednjoškolcima iz Graditeljske škole koji su zaslužni za izgled kućica.

Nova kućica u Mačkovcu već je ispunjena knjigama

U Mačkovcu su s oduševljenjem djeca i mještani, uz predsjednika Mjesnog odbora Krunoslava Vidačića dočekali kućicu, ali i knjige. Grad i Knjižnica pritom su donirali velik broj knjiga te ispunili kućicu, a djeca su već uzela prvu literaturu koja ih zanima i obećali donijeti novu.

Čakovec je i dosad imao pozitivna iskustva s ovakvim projektima, uz iskazivanje potrebe građana za novim kućicama, pa ne sumnjamo kako će se to nastaviti u Mačkovcu i uz II. OŠ.