S glavnim ciljevima odgojiti odgovorne građane koji poduzimaju mjere zaustavljanja klimatskih promjena, vole svoju prirodu i održavaju okoliš čistim, I. Osnovna škola Čakovec uključuje se u europske projekte. Tako su u rujnu ove godine za svoje projekte zaslužili i nacionalnu oznaku kvalitete, u okviru Erasmus + projekta „Mali odgovorni građani mijenjaju svoju budućnost“, za e Twinning projekt „Mali odgovorni građani mijenjaju svoju budućnost 2“ i e Twinning projekt Erasmus Days 2020 – Primary Geniuses.

Kako bi pokazali naučeno, pripremili su prigodni program pod vodstvom ravnatelja Siniše Stričaka te učiteljica Slavice Pospiš, Marije Toplek, Draženke Blažeka i Helene Slamek, ujedno voditeljice projekta. Pritom im je osobno na vrhunskim rezultatima čestitala gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila kako su svojim radom na projektu i ponašanjem uzor svojim vršnjacima, ali i onima nešto starijima. Pohvalila je činjenicu da uz to potiču i brigu o životinjama, čuvaju kulturne vrijednosti, pomažu škole u nepovoljnom položaju i spremni su poboljšati svoje digitalne i jezične vještine kako bi bili ukorak s tehnologijom i vremenom.

Učenici su za svoje roditelje, školske kolege i goste pripremili modnu reviju za koju su dizajnirali proizvode od otpadnih, točnije recikliranih materijala.

Spomenimo da su ovi jedinstveni i kreativni projekti zaslužili nacionalnu oznaku kvalitete jer su tijekom njihovih provedbi korištene pedagoške inovacije, a istaknuti su kao primjer među školama iz Turske, Velike Britanije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Hrvatske. Projekt Malih odgovornih građana ujedno je integriran u kurikul, uspostavljena je suradnja među partnerskim školama, korišteni IKT alati, posvećena je pažnja sigurnosti na internetu i provedena evaluacija projekata.