26. rujna obilježava se Nacionalni dan multiple skleroze. Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100%, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet. Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života. Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest, te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica”, kako svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti. Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.