Svečano i dostojanstveno obilježen je Dan branitelja Lipika i 31. obljetnica oslobođenja našeg grada od velikosrpskog okupatora. Tog su dana Lipik, Zapadna Slavonija, ali i cjelokupna Republika Hrvatska svjedočili jednom od najblistavijih događaja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

U borbama oko Lipika poginulo je 11 branitelja iz Međimurja, a godišnjica oslobođenja prilika je da ih se prisjetimo te da im se oda počast. Tom su prigodom međimurski i čakovečki branitelji, predvođeni predsjednikom Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Međimurske županije Stjepanom Horvatom, sudjelovali na obilježavanju obljetnice. Pritom su položili vijence i zapalili svijeće podno spomenika na središnjem lipičkom trgu i kod spomenika na tamošnjem groblju.

Tijekom prosinca 1991. godine, u samim borbama za oslobađanje Lipika, značajni doprinos dale su upravo postrojbe iz Čakovca, odnosno Međimurja. Prijateljstvo koje je započelo tih dana, godinama su njegovali upravo branitelji, a dva grada ujedno su potpisala i Povelju o prijateljstvu i suradnji.