U srijedu navečer u Društvenom domu u Mihovljanu, u organizaciji tamošnjeg Vijeća Mjesnog odbora održan je Zbor građana. Okupilo se 40-tak mještana ovog čakovečkog naselja, a na njihova pitanja odgovarali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak, te pročelnici Upravnih odjela Grada Čakovca.

Povod za održavanje Zbora bila je zona Brezje, za koju je preko europskih fondova osigurano preko 4 i pol milijuna kuna, a čija izgradnja počinje ove godine. U sklopu tog projekta za budućih 107 gradilišta, u tom dijelu Mihovljana u potpunosti će se urediti komunalna infrastruktura. Riječ o području mješovite gradnje, tamo se mogu graditi i stambeno-poslovne građevine u svrhu zadržavanja i privlačenja stanovništva. Naravno, takve eventualne gospodarske aktivnosti ne smiju ometati stanovanje. Građevinska dozvola za ovu investiciju izdana je prije dvije i pol godine, a radovi uskoro započinju. Kako je tom prilikom naglasio gradonačelnik Kovač, riječ je o jedinom projektu te veličine u Hrvatskoj, gdje se potpuno komunalno unaprijed uređuje buduće naselje.

Gradonačelnik je u uvodnom dijelu predstavio i ulaganja u  Mihovljan u proteklom razdoblju, kao i ona planirana za ovu. Od 2013 do 2017. godine u građevinske radove te projektnu dokumentaciju  na području Mihovljana uloženo je 2,765.537,64 kuna. Za udruge koje djeluju na mihovljanskom području izdvajano je otprilike 160 tisuća kuna godišnje, dok je za ovu predviđeno preko 200 tisuća. Osim navedene zone Brezje u ovoj će se godini u Mihovljanu rekonstruirati dio Ulice Vladimira Nazora u Mihovljanu uključujući i križanje sa Športskom ulicom, ukupne dužine 400 metara. Vrijednost ove investicije je 1.113.628,25 kuna.

Okupljene građane Mihovljana najviše je zanimalo kad će se obnoviti prometnice po naselju, jer se po njihovim riječima u njih u proteklih nekoliko godina vrlo malo ulagalo, a njihovo stanje je loše. Također, dio upita odnosio se i na uređenje odvodnje oborinskih voda, jer za svake jače kiše voda s cesta ulazi u neka dvorišta. Gradonačelnik je odgovorio da će se u narednom razdoblju ulice u Mihovljanu obnoviti i rekonstruirati i to prema redoslijedu koje dobiju od Mjesnog odbora. Naime, intencija je da se u svim naseljima u sastavu Grada isto ulaže, no u pojedinim godinama u nekima je građeno više, a u nekima manje. No, do kraja ovog mandata, rekao je Kovač, uredit će se i prometnice u Mihovljanu.

Građane je zanimao što se radi vezano uz prometovanje teških traktora poljskim putevima, koji ih iza sebe ostavljaju uništene, a riječ je uglavnom o poljoprivrednicima iz susjedne općine, što se poduzima na sanaciji ilegalnih odlagališta otpada, je li potrebno graditi novu trafostanicu u novom dijelu mjesta te zašto se projektira električna mreža u samo dijelu naselja Brezje.

Što se tiče teške poljoprivredne mehanizacije, sličan problem je i u susjednom Novom Selu Rok, no grad može samo apelirati na vozače da smanje brzinu, što i čini. Zabraniti nekome da prolazi poljskim putem do svoje njive, nije moguće. Grad će sanirati sva ilegalna odlagališta, što i svake godine čini. Nova trafostanica je potrebna zbog novih kuća koje će se graditi na Brezju, a nije točna informacija da će se električna mreža izvoditi samo u polovici naselja. Naime, ovaj projekt u potpunosti je financiran europskim sredstvima, a njime je predviđeno potpuno komunalno opremanje cijelog područja, dakle svih 107 budućih gradilišta.