Na njihov zahtjev, gradonačelnik Grada Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, u četvrtak je primio radnike tvrtke PEVEC. Dvadesetak čakovečkih zaposlenika ovog trgovačkog lanca, predvođenih unapređivačem maloprodaje u Pevecu i sindikalnim povjerenikom Sindikata trgovine Hrvatske Eugenom Perićem upoznali su ga zašto još uvijek nisu počeli s radom.

Kako su istakli, tvrtka Pevec je prošlog srpnja od stečajnog upravitelja kupila bivši prodajni prostor slovenskog Merkura u Čakovcu. Tamo su zatekli najmoprimca, tvrtku JYSK. Prvobitni pisani ugovor s bivšim vlasnikom raskinut je krajem 2014. godine te je JYSK taj prostor koristio temeljem usmenog dogovora. Nakon što je Pevec kupio prostor, pokušavaju se s JYSK-om dogovoriti o preuzimanju prostora, no na kraju, zbog nemogućnosti dogovora, daju im rok od mjesec dana za iseljavanje. Taj rok istekao je 2. listopada prošle godine. „Pevec“ Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji prijavljuje JYSK, koji toj tvrtki utvrđuje prestanak važenja rješenja o minimalnim tehničkim, općim, sanitarnim,  zdravstvenim i drugim uvjetima za obavljanje trgovačke djelatnosti. No Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao drugostupanjsko tijelo poništava rješenje zbog proceduralnih razloga te postupak vraća na početak. PEVEC ponovno prijavljuje JYSK, ponovno  Ured državne uprave donosi prestanak važenja rješenja, te ga ponovno ministarstvo poništava i vraća na početak.

Radnici napominju da su zaposleni gotovo pola godine, primaju plaću, a ne rade. Također, prema njihovim tvrdnjama, spomenuti lanac ne plaća najam niti režije. Od gradonačelnika traže posredovanje i pomoć, prvenstveno u rješavanju birokratskih zavrzlama. Ističu da što prije žele početi raditi i to u prostoru koji je u vlasništvu tvrtke u kojoj su zaposleni.

Gradonačelnik Kovač im je obećao pomoć i posredovanje. Iako ova problematika nije u nadležnosti Grada, kao saborski zastupnik postavit će pitanje, zbog čega se oteže s rješavanjem ovog predmeta, bez obzira na njegov krajnji ishod. Riječ je o ljudima koji su posao pronašli u Hrvatskoj, koji žele ovdje raditi, a to nisu u mogućnosti. Poruka koja se nerješavanjem šalje i gospodarstvenicima i radnicima nije dobra, rekao je Kovač, te ne pridonosi razvoju zemlje. Ovu temu otvorit će prvom prilikom u Hrvatskom Saboru, a od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražit će očitovanje te ubrzanje postupka.

Inače, Pevec je tvrtka u hrvatskom vlasništvu, prije nekoliko godina uspješno je  restrukturirana te su zadržana radna mjesta. U Čakovcu su zaposlili 45 djelatnika, ovaj dućan bio bi im 23 po redu koji će raditi u Hrvatskoj, a namjeravali su ga otvoriti krajem prošle godine.