U sklopu obilježavanja Dana Antifašističke borbe, zapaljene su svijeće i položen vijenac podno spomenika poginulim u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju. Počast poginulima u ovom, dosad najvećem svjetskom sukobu, nakon polaganja u Perivoju Zrinskih odala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Društva „Josip Broz Tito“ Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske te Međimurskog demokratskog saveza.

Govoreći pred okupljenima na čakovečkog groblju, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da za nas u Čakovcu i Međimurju narodno-oslobodilački pokret ima posebno značenje, jer zahvaljujući partizanima danas smo dio Hrvatske.

„Iako tijekom 2. svjetskog rata na međimurskom tlu nije bilo većih ratnih operacija, mnogi stradavaju od mađarskog fašističkog terora, često samo zbog toga što su bili Hrvati. Mnogi, ne mireći se sa mađarskom okupacijom, odlaze preko Drave te se pridružuju narodno-oslobodilačkoj vojsci, odnosno partizanima.  Stoga, za nas Međimurce, pobjeda u 2. svjetskom ratu ima dodatno značenje. Ponovno smo oružjem morali dokazivati da smo dio Hrvatske te da želimo živjeti samo u zajednici s ostatkom hrvatskog naroda.“, rekao je Kovač.

„To su povijesne činjenice koje posebno moraju ponoviti oni koji žele relativizirati povijest. Moraju ih ponoviti i oni koji revizionističke poruke, koje u posljednje vrijeme dolaze od najviših predstavnika mađarske vlasti olako shvaćaju. Moraju ih ponoviti svi oni koju u Mađarskoj traže saveznike kako bi, kako kažu, zaštitili europske vrijednosti, ne znajući ili zaboravljajući, da za te mađarske političare to podrazumijeva ponovno crtanje granica i to na našu štetu. Otrcana je ali istinita izreka da oni koji ne uče iz povijesti, prisiljeni su je ponavljati.“, istaknuo je.

Danas se prisjećamo svih svih poginulih i ubijenih u 2. svjetskom ratu te im odajemo pijetet za sve ono što su prošli. I na njihovoj žrtvi počivaju temelji današnje slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske., rekao je, među ostalim, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Osim podno spomenika, svijeće su zapaljene i na grobu Karla Mrazovića Gašpara. Program obilježavanja nastavljen je na spomen-groblju u Sv. Jurju u Trnju.