U Gradskoj vijećnici održana je 2. sjednica Savjeta mladih Grada Čakovca. Uz predsjednika Lovru Horvata i prisutnih pet članova, sjednici se na prijedlog mladih pridružila i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Sjednica je poslužila kao rekapitulacija odrađenog u proteklom razdoblju i predstavljanje ideja te inicijativa, s naglaskom na Izvještaj iz 2021. godine, provedbu europskog projekta za mlade Europe Goes Local, nove prijedloge za mlade, uključivanje u rad Vijeća za prevenciju i najavu događanja u okviru Dana Grada Čakovca u drugoj polovici svibnja.

Ono što je iznijeto kao prioritet svakako je sudjelovanje u projektu Europe Goes Local, kojim su mladi po prvi puta dobili priliku kreirati, realizirati i financirati projekt po svojoj želji u Čakovcu, a uz naglasak na podizanje standarda mladih, bolju komunikaciju mladih i gradske uprave te njihovo uključivanje u participativno budžetiranje. Ujedno je prema riječima predsjednika, uz suradnju Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada i Savjeta mladih, Čakovec na najboljem putu da postane Grad za mlade.

Vrijednost projekta koji će se provesti u 2022. godini je 50 tisuća kuna, a iz Savjeta su najavili kako će ovih dana biti dostupan Javni poziv na koji se mogu javiti svi zainteresirani mladi te će za to imati 21 dan. Objavit će se na internetskim stranicama Grada Čakovca, kao i u lokalnim medijima, a nakon roka za prijave Povjerenstvo će odlučiti o najboljim projektima koji će se i provesti. Prednost će imati projekti utemeljeni na volontiranju, inovativnosti, funkcionalnosti, ekološkoj održivosti, boljitku zajednice, za razvoj i napredak Čakovca itd.

Kako je naglasila gradonačelnica, uz činjenicu da godinama Savjet mladih vrijedno radi na razvoju mladih i programa za mlade na području Čakovca, ali su i oni temelj društva, ovogodišnje Dane Grada upravo će okrenuti njima, kao i djeci. Stoga je i najveća svečanost Savjeta ove godine, potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji „Trokut Gradova Zrinskih“ između Savjeta mladih Grada Karlovca, Savjeta mladih Grada Ozlja i Savjeta mladih Grada Čakovca planirana tijekom Dana Grada. Uz to sudjelovat će u obnovi i oslikavanju igrališta te klupica, uvođenju pilot projekta e-romobila, a pokrenuta je rasprava i o prostoru za rekreaciju, odbojku na pijesku, kao i za omogućavanje većeg broja parkirnih mjesta za motore. Ono što je posebno istaknuto je planiranje prvog „Vikenda mladih“ tijekom godine u Čakovcu, gradonačelnica je iznijela ideju i od mladih očekuje skore povratne informacije, želje i planove kako bi krenuli u realizaciju.

Spomenimo kako su ujedno istog dana svoj rad Savjetu mladih Grada Čakovca prezentirale Ivana Vugrek, dipl. psihologinja i Asja Supančić Balog, dipl.soc. radnica koje su izdvojile svoje slobodno vrijeme i organizirale Savjetovalište za djecu i mlade grada Čakovca. Osim razgovora o različitim problemima mladih, zlouporabi opojnih sredstva i nasilju u našem gradu, raspravili su o mogućnostima prevencije istog te dogovorili suradnju na tom području. Savjetovalištu se mogu, potpuno anonimno, javiti sva djeca i roditelji i porazgovarati o svojim problemima ili dogovoriti razgovor uživo.