Kako bi se smanjilo širenje COVID-19 virusa, molimo sugrađane da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća te kontakte s drugim osobama smanje na najmanju moguću mjeru. To se posebno odnosi na građane starije životne dobi, za koje je, prema svim statističkim pokazateljima veća vjerojatnost razvijanja težeg oblika bolesti.

Grad Čakovec te javna poduzeća poput ČAKOM-a, Stanorada, Međimurskih voda i Međimurje plina donijeli su oduku da na račune neće naplaćivati kamate sve dok traje ova situacija, tako da nema potrebe da se dolazi na šaltere. Ukoliko građani žele platiti račune do datuma dospijeća to mogu učiniti putem internetskog bankarstva. Dolaskom na šaltere povećava se vjerojatnost zaraze te prijenosa virusa, što se mjerama koje su donesene i koje su na snazi želi spriječiti.

Također, mole se građani da pomognu svojim starijim članovima obitelji, susjedima i prijateljima na način da za njih obavljaju potrebne kupovine prehrambenih namirnica ili nabave lijekova, kako bi se oni što manje izlagali opasnostima zaraze. Također, apeliramo na sve sugrađane da izbjegavaju socijalne kontakte, poput druženja većih skupina ili odlaska na mjesta na koja dolazi veći broj ljudi. Mjere ograničavanja kretanja i rada trajat će sve dok će postojati opasnost od širenja zaraze, a ukoliko se svi budemo pridržavali mjera, situacija će se prije vratiti u normalu.

I na kraju, apeliramo na sve građane koji su pod mjerom izolacije da poštuju naputke liječnika, ne izlaze iz svojih domova te ne dolaze u dodir s drugima. Osim što riskiraju novčane kazne, u slučaju da su zaraženi, mogu bolest prenijeti na druge.