Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj je Noć muzeja obilježena isključivo „online“ programima, ove godine noćno muzejsko druženje održano je uz glavne teme Muzeji između stvarnog i digitalnog te Muzeji u uvjetima globalne krize.

Za sve posjetitelje pritom su otvoreni stalni postavi Riznice Međimurja i palače Staroga grada Zrinskih, izložbeni salon, multimedijalna dvorana, kao i Muzejsko-informativni centar, a programi su za ciljane skupine školske djece krenuli već od jutarnjih sati.

Održane su dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima su učenici dobili priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu „Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale“ vodila je muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu „Mini hologram i digitalno u muzeju“ profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

Uz službeno otvorenje Noći muzeja održana je promocija Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, nakon čega su svi zainteresirani isprobali punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) te upoznali najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svečanosti otvaranja, uz domaćina ravnateljicu Muzeja Mašu Hrustek Sobočan te mnogobrojne posjetitelje, prisustvovali su čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec.