{mosimage}

Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece i ove je godine organizirao Godišnje savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. Savjetovanje je održano 25. studenog 2013. u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.
Program Savjetovanja obuhvaćao je rezimiranje i evaluaciju provedbe akcije u 2013. godini, upoznavanje s nacrtom prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020., predstavljanje projekata UNICEF-a i iskustava iz gradova i općina, Naj-akcija 2013. te proglašenje novih gradova i općina – prijatelja djece (Grad Rovinj i Grad Jastrebarsko te Općina Mače i Općina Tuhelj).
Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju 2013. odabrao je projekt ‘Volontiranje studenata Učiteljskog fakulteta u bolnici’, koji uz podršku Grada Čakovca zajednički provode studenti i djelatnici Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka u Čakovcu i Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Ovaj su projekt na Savjetovanju predstavili Jelena Gornik, studentica čakovečkog odsjeka Učiteljskog fakulteta, koja je ujedno i jedna od volonterki u bolnici, i mr. Goran Lapat, asistent na Učiteljskom fakultetu i koordinator projektnih aktivnosti.
Nakon održane prezentacije predstavnici gradova i općina iz različitih dijelova Hrvatske bili su zainteresirani za način realizacije aktivnosti projekta što svjedoči o njegovoj zanimljivosti i vrijednosti. Originalnost projekta prepoznao je i Središnji koordinacijski odbor Akcije pa je Gradu Čakovcu dodijeljena Povelja za uzorno provedenu Naj-akciju 2013.
Ukratko o projektu ‘Volontiranje studenata Učiteljskog fakulteta u bolnici’
Provedba projekta započela je u akademskoj godini 2012./2013. u organizaciji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka u Čakovcu, i Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Studenti na ‘dječjem odjelu’ provode različite aktivnosti, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju djeteta, pa tako zajedno čitaju, crtaju, igraju se, pišu domaće zadaće i sl., a istovremeno ispunjavaju svoje studentske obveze te im se ovaj rad upisuje u volontersku knjižicu. U 2013. godini Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece odabrao je, uz podršku gradonačelnika Stjepana Kovača, ovaj projekt kao Naj-akciju te je izvješće o njegovoj provedbi uputio Središnjem koordinacijskom odboru akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. Kvalitetnu podršku za provođenje aktivnosti ovog projekta sigurale su doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan, prodekanica za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta i prim. mr. sc. Marija Hegeduš-Jungvirth, dr. med., rukovoditeljica Djelatnosti Pedijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec. Najzaslužniji za uspješnu provedbu projekta su studenti-volonteri te djelatnici pedijatrijskog odjela i Učiteljskog fakulteta koji zajedničkim nesebičnim angažmanom pokazuju odličan primjer suradnje različitih ustanova za dobrobit naših najmlađih sugrađana.

 

{gallery}naj_akcija_2013{/gallery}