Otvorenjem izložbe i prigodnim programom, u četvrtak navečer u Centru za kulturu Čakovec, obilježeno je 35 godina postojanja ove značajne kulturne ustanove.

Već šezdesetih godina prošlog stoljeća pokrenute su inicijative za izgradnju velikog Doma kulture u Čakovcu, a krajem sedamdesetih krenulo se u realizaciju. Gradnja je dovršena 1981. godine, dotadašnje Kino-poduzeće preraslo je u Centar za kulturu. Službeno je s radom je počeo Svečanom sjednicom Skupštine Općine Čakovec, koja je održana 27. studenog iste godine. Od onda pa do danas, ova ustanova postala je središte kulturnog života ne samo Čakovca i Međimurja, već i sjeverozapadne Hrvatske.

Izložbu fotografija gradnje Centra za kulturu te plakata za predstave i programe stare tridesetak godina, otvorio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Tom je prilikom rekao da su prije 35 godina Čakovec i Međimurje dobili su objekt, ali i instituciju koja je obilježila javni život u našem gradu. „Često se hvalimo kako kulturna ponuda u našem gradu nije razmjerna broju stanovnika koji imamo, nego daleko veća. Stvarno, Čakovec je jedan od rijetkih gradova ove veličine u Hrvatskoj, koji praktički svakog dana svojim građanima pruža kulturne sadržaje. A doprinos Centra za kulturu u tome je izuzetno velik.„, naglasio je Kovač, te dodao da „Centar za kulturu nije donio samo fizičke promjene u vidu nove zgrade, već i uvelike promijenio kulturni krajolik Čakovca, Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske. U sklopu Centra počele su, i danas uspješno djeluju kazališna družina Pinklec i Škola animiranog filma Čakovec. Njihovi brojni uspjesi dodatno su učvršćivali čakovečku poziciju na kulturnoj karti Hrvatske.“

Na kraju, zahvalio se svima koji su sve ove godine radili u Centru, bili dio organizacije programa ili na bilo koji način doprinijeli razvoju ustanove.

Na otvaranju izložbe govorio je i prvi direktor Centra dr.sc. Stjepan Hranjec, koji se osvrnuo na razdoblje pokretanja gradnje, ali i prve godine rada Centra. U svečanom dijelu programa održanom u dvorani, predstavili su se voditelji pojedinih djelatnosti, Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica Škole animiranog filma, Romano Bogdan, voditelj Tribine Čakovec četvrtkom te Kazališne družine „Pinklec“, Ladislav Varga, voditelj glazbenog programa i ravnatelj te Marina Oskoruš, voditeljica filmskog programa i izložbi. Izvedeno je nekoliko glazbenih točki, dio predstave „Bremenski svirači“, a prikazan je i prigodni film u režiji studija „Dvije lije“ iz Čakovca.