Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“. Sredstva se dodjeljuju putem otvorenog postupka dodjele u modalitetu privremenog poziva, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026. Rok za prijavu projekata je od 12.8.2022. u 11:00 sati do 12.9.2022. u 16:00 sati.

Prihvatljivi prijavitelji su novoosnovana mala i srednja poduzeća (do 5 godina starosti). Svrha poziva je poticanje rasta novoosnovanih poduzeća koja razvijaju inovacije (proizvode, usluge ili tehnologije) bazirane na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Podržat će se projekti u pred-komercijalnoj fazi (tehnološka razina razvijenosti projekta između TRL5 i TRL8) za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda/usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije.

Prihvatljive aktivnosti su:

– ispitivanje, razvoj pilot-linija
– nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta ili tehnologije
– zaštita intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvodi, usluge ili tehnologije)
– osposobljavanje korisnika za specifične vještine za start-up tvrtke (radi izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije).

Ukupno raspoloživa sredstava u ovome Pozivu iznose 141.700.000,00 HRK. Najniži iznos koji može biti dodijeljen po jednom prijavitelju je 200.000,00 HRK, a najviši 1.000.000,00 HRK.

Prijedlozi projekata podnose se putem sustava eNPOO. Više informacija dostupno je na poveznici https://fondovieu.gov.hr/pozivi/20.