Kroz Umjetničku školu „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, koja je lani obilježila 25 godina od osnivanja te 75 godina kontinuiranog javnog glazbenog obrazovanja, prošle su generacije međimurske djece i mladih, od kojih su mnogi danas priznati i poznati glazbenici.

Dobivena suglasnost ministarstva i dozvole konzervatora

Školu pohađa oko 300 djece, a kako bi se dodatno podigla kvaliteta glazbenog obrazovanja, Grad Čakovec odlučio je školsku zgradu u Nazorovoj ulici obnoviti i dograditi.

Ovih dana resorno ministarstvo izdalo je suglasnost za dogradnju škole, a dobivene su i potrebne dozvole konzervatorskih službi za zahvat na stoljeće staroj građevini. Time su zadovoljeni preduvjeti za pokretanje postupka za izradu glavnog projekta. Osim obnove postojećih i dogradnje novih prostora za potrebe škole, izgradit će se i koncertna dvorana s oko 150 mjesta. Osim za potrebe škole, u njoj će se moći održavati glazbeni koncerti i nastupi te kazališne predstave.

Investicija vrijedna oko 7 milijuna eura prijavit će se na europske fondove

Takav prostor Čakovcu itekako nedostaje, a njegovom izgradnjom dodatno će se povećati kvaliteta kulturne ponude namijenjena svim građanima. Također, osim za potrebe škole, dio novih prostora, bit će i na raspolaganju udrugama u kulturi, čime će se stvoriti uvjeti za njihov još bolji i kvalitetniji rad.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da je ovo prva investicija u izgradnju nove kulturne infrastrukture u gradu nakon 40 godina. „Umjetnička škola jedina je takva javna obrazovna institucija u županiji, pohađaju je učenici iz cijelog Međimurja, a uređenjem novih prostora potpuno će zadovoljiti sve potrebe ustanove te joj omogućiti još kvalitetniji rad. U ovoj školi prvu glazbenu naobrazbu dobili su i neki danas priznati nacionalni i europski umjetnici, a Međimurci su i poznati po svojoj sklonosti glazbenoj umjetnosti. Iz Čakovca je uostalom i najveći hrvatski kompozitor 20. stoljeća Josip Štolcer Slavenski te sam sigurna da će dograđena škola i koncertna dvorana gradu te cijeloj županiji značiti mnogo“, objasnila je gradonačelnica.

Spomenimo kako Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ osim u Čakovcu, nastavu održava i u Donjem Kraljevcu, Prelogu te Murskom Središću.

Planirano je da se ova investicija, vrijedna oko 7 milijuna eura, prijavi na europske fondove namijenjene izgradnji i obnovi obrazovne i urbane infrastrukture.