Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomenika NOB-u na Trgu Eugena Kvaternika Čakovec i kod Spomen-ploče na Palači Zrinskih Udruga antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije započela je obilježavanje Dana antifašističke borbe u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski obred. Bila je to prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe nastavljeno je kod Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju u Mihovljanu gdje su počast odali izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Međimurske županije Matijom Posavcem, izaslanstvo Grada Čakovca predvođeno potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Čakovca Josipom Vargom te članovima Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije.

Svim palim međimurskim antifašistima i borcima za oslobođenje od njemačkih i mađarskih fašista u 2. svjetskom ratu danas odajemo svoju zahvalnost. O njihovoj borbi u partizanskim redovima i stradanjima u fašističkim koncentracijskim logorima sve se manje govori, posebice u školskim kurikulima i to je ono što moramo neprestano poticati kako bi se promijenilo“, istaknuo je u svom govoru član Predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Vladimir Kalšan koji je dodao da antifašizam danas predstavlja zalaganje za mir, za razvoj demokracije u društvu za socijalnu pravdu i pravo građana na život dostojan čovjeka. 

U prigodnom obraćanju potpredsjednik Gradskog vijeća istaknuo je da za nas u Međimurju antifašistički pokret ima posebni značaj. „Zahvaljujući međimurskim domoljubima, nakon 1. svjetskog rata Trianonskim je sporazumom odlučeno da je Međimurje neosporno hrvatski kraj te da Međimurci trebaju živjeti u zajednici s ostatkom hrvatskog naroda. No sve je to prekinuto u travnju 1941. godine kad mađarski fašisti i njihovi domaći pomagači, ponovno okupiraju Međimurje. Iako kod nas do samog kraja rata nije bilo bitaka, brojni međimurski domoljubi mađarskim okupatorima pružaju otpor, a mnogi se odlučuju i na oružanu borbu, odlaskom preko Drave u partizane”, rekao je potpredsjednik Varga te dodao da je ovaj praznik prilika da se sjetimo svih onih koji su se tih dana otišli boriti protiv daleko jačeg neprijatelja. „I na kraju su pobijedili, omogućivši nama danas da živimo njihov san  – hrvatsko Međimurje!“.

Općina Donji Kraljevec, Međimurska županija, Udruga antifašista i  antifašističkih boraca Međimurske županije i Društvo Josip Broz Tito položili su vijence i kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu na groblju u  Svetom Jurju u Trnju gdje je okupljene pozdravio načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Prošla je osamdeset i jedna godina od  početka osnivanja antifašističkog pokreta na čijim je temeljima nastala slobodna Hrvatska te stoga imamo obvezu i danas obilježavati ovaj važan datum i čuvati uspomenu na našu povijest. Za nas Međimurce antifašistički pokret predstavlja i početak konačnog pripajanja Lijepoj našoj, a u postrojbama narodnooslobodilačke vojske sudjelovalo je 2 376 hrabrih boraca iz Međimurja. Stoga je naša dužnost odati im zahvalnost i njegovati uspomenu na njihovu žrtvu, ali i žrtvu svih hrvatskih branitelja“, poručio je u svom govoru župan Posavec.

Obilježavanju su nazočili i saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Mariom Medvedom i vijećnicima Skupštine.