Odluka_Drugi_obr_mat_2021_2022

Preuzimanje (DOCX, 21KB)

ČESTA PITANJA I ODGOVORI

 1. Tko ostvaruje pravo na isplatu sredstava za kupljene druge obrazovne materijale?
  Pravo na povrat sredstava za kupljene druge obrazovne materijale ostvaruju roditelji/skrbnici učenika osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Čakovca.
 1. Na koje iznose sufinanciranja drugih obrazovnih materijala roditelji/skrbnici imaju pravo?
  Roditelji (skrbnici) učenika prvih, drugih i trećih razreda ostvaruju pravo na sufinanciranje drugih obrazovnih materijala u maksimalnom iznosu od 200 kuna, roditelji učenika četvrtih razreda u maksimalnom iznosu od 300 kuna, a roditelji učenika od petog do osmog razreda u maksimalnom iznosu od 400 kuna.
 1. Kako se ostvaruje pravo na povrat sredstava za kupljene druge obrazovne materijale? Kome roditelj/skrbnik mora dostaviti račun i zahtjev?
  Učenike će prvi dan nastave na klupama dočekati obrasci Zahtjeva za povrat sredstava. Popunjeni zahtjev roditelj dostavlja u školu te prilaže račun za kupljene druge obrazovne materijale.
 1. Do kad se mogu podnositi zahtjevi?
  Zahtjevi se osnovnim školama mogu podnositi do 29. listopada 2021. godine
 1. Što ako je roditelj (skrbnik) izgubio račun za druge obrazovne materijale?
  Ako ste izgubili račun, zatražite ispis novog u knjižari gdje ste naručili druge obrazovne materijale. Knjižare u Čakovcu upoznate su s Odlukom te će roditeljima ispisati novi račun. Račun za narudžbe preko internetskih trgovina može se isprintati više puta.
 1. Još uvijek nismo naručili radne bilježnice. Trebamo li to učiniti ili će umjesto učiniti škola ili Grad Čakovec?
  Radne bilježnice morate naručiti sami, osim ako ste primatelj zajamčene minimalne naknade. Zahtjevu za povrat prilažete račun.
 1. Naručili smo radne bilježnice, no neće stići prvi tjedan nastave, tako da nećemo imati račun. Hoćemo li imati pravo na povrat?
  Da. Rok za predaju zahtjeva je 29. listopada 2021. godine.
 1. Na koji način će se vraćati novac te za koliko dana nakon predaje zahtjeva možemo očekivati povrat?
  Novac će se isplaćivati na tekuće račune roditelja/skrbnika, koji će se navesti u zahtjevu. Ako roditelj/skrbnik nema otvoren tekući račun, povrat će se obaviti u dogovoru sa školom. Novac će se isplatiti najviše tri tjedna nakon predaje zahtjeva.
 1. Primatelj sam zajamčene minimalne naknade. Na koji način ostvarujem pravo na povrat novca?
  Za primatelje zajamčene minimalne naknade radne bilježnice će naručiti škola temeljem podataka koje će im dostaviti Centar za socijalnu skrb Čakovec. Morate imati status primatelja zajamčene minimalne naknade 31. kolovoza 2021. godine.
 1. Dijete pohađa školu u Šenkovcu, Strahonincu ili Varaždinu? Imamo li pravo na povrat novca?
  Osnova za povrat je prebivalište na području Grada Čakovca, neovisno o tome koju osnovnu  školu dijete pohađa. U osnovnim školama kojima je Grad Čakovec osnivač te u OŠ Strahoninec i OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec zahtjev za povrat predavat će se u školi. Ostali će povrat sredstava zatražiti u Gradskoj upravi (obrazac za povrat preuzet će na gradskim mrežnim stranicama www.cakovec.hr).
 1. Učenik pohađa osnovnu školu kojoj je Grad Čakovec osnivač, no nema prijavljeno prebivalište na području Grada Čakovca. Ima li pravo na povrat?
  Nema. Uvjet za povrat novca je prijavljeno prebivalište na području Grada Čakovca. No, neke općine u Međimurskoj županiji također  vraćaju ili isplaćuju novac roditelja namijenjen kupnji drugih obrazovnih materijala. Obratite se u svoju općinu.
 1. Dijete ne pohađa školu u koju spada prema upisnom području, već je zbog inih razloga upisano u drugu osnovnu školu (na području Grada Čakovca ili izvan). Ima li pravo na povrat sredstava?
  Ima, ako učenik ima prijavljeno prebivalište na području Grada Čakovca.
 1. Što sve spada u druge obrazovne materijale?
  Katalog odobrenih drugih obrazovnih materijala objavljuje Agencija za odgoj i obrazovanje na svojim internetskim stranicama (https://www.azoo.hr/drugi-obrazovni-materijali-arhiva/agencija-za-odgoj-i-obrazovanje-objavljuje-katalog-odobrenih-drugih-obrazovnih-materijala/ ), a osnovne su škole dužne, temeljem članka 16. st. 6. prethodno spomenutog Zakona, svake godine do 15. srpnja donijeti i na svojim mrežnim stranicama objaviti odluke o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala za sljedeću školsku godinu.
  Dakle, popis drugih obrazovnih materijala za svaki razredni odjel škole su objavile na svojim internetskim stranicama do 15. srpnja na osnovi spomenutog Zakona o udžbenicima.