Koordinacijski odbor akcije GRAD ČAKOVEC-PRIJATELJ DJECE ove jubilarne godine u kojoj obilježavamo desetu godišnjicu stjecanja prestižnog UNICEF-ovog naslova, uz brojne druge sadržaje podržao je i različite škole za roditelje. Tim povodom je u utorak, 8.12.2015. godine, u Domu sindikata u Čakovcu održana zajednička prezentacija pet programa podrške roditeljstvu, koji su ove godine provedeni u našem gradu.

Psihološke radionice za roditelje, u suradnji s čakovečkom Knjižnicom „Nikola Zrinski“, provodi klinička psihologinja Jelena Klinčević. Roditelji djece svih uzrasta mogu sudjelovati u pojedinim od ukupno 10 radionica bez obaveze redovitog pohađanja. Ovaj autorski projekt podrške roditeljstvu, koji se razvija od 2002. godine, osmišljen je na dvije razine: na osobnoj razini kao učvršćivanje roditeljskog identiteta i kompetencija kod polaznika programa i na generalnoj razini, kao obrazovno – kulturno – medijski sadržaj usmjeren primarnoj prevenciji duševnog zdravlja zajednice, po čemu je ovaj projekt jedinstven.

Ostali programi za roditelje usmjereni su na osobnu razinu i uključuju roditelje određenih karakteristika, a program se provodi u zatvorenim, malim skupinama. Takav je i UNICEF-ov program RASTIMO ZAJEDNO koji se godinama uspješno provodi u Dječjem vrtiću Čakovec, a predstavila ga je odgojiteljica Gordana Šoltić Siladi. Provode ga dva tima, ukupno šest licenciranih voditeljica koje su prošle edukaciju i u svojoj ustanovi održavaju program od 11 radionica namijenjenih roditeljima najmlađe djece.

U zatvorenoj, maloj skupini polaznika Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb u suradnji sa Prvom osnovnom školom provodi tečaj roditeljstva od osam radionica pod nazivom MALE TAJNE SRETNE OBITELJI, o kojem je govorila socijalna radnica Lidija Vinković. Uključeni su zainteresirani roditelji, kao i oni kojima je izrečena mjera nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi, a osobitost je ovoga programa da su obuhvaćena i djeca školskog uzrasta iz istih obitelji, za koje su pripremljene radionice KAKO MALI POSTAJU VELIKI.

Novitet u gradu su dva programa za roditelje djece sa posebnim potrebama. Deset psiholoških radionica za roditelje djece sa poremećajem iz autističnog spektra pod nazivom RODITELJSKI POGLED oblikovala je i izvodi psihologinja Jelena Klinčević, u suradnji s Udrugom za autizam Pogled. Susreti se odvijaju u poluzatvorenoj skupini roditelja, zadnji utorak u mjesecu, u prostoru Udruge Act.

I na kraju, ali jednako važan, novi je UNICEF-ov program RASTIMO ZAJEDNO + koji je predstavila odgojiteljica Nataša Novak iz udruge MURID. Tri certificirane voditeljice su po prvi put održale 11 radionica zatvorenog tipa za malu skupinu roditelja djece sa razvojnim poteškoćama, koji su korisnici usluga Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu.

U Domu sindikata okupili su se stručnjaci iz odgojno-obrazovnih ustanova, sustava socijalne skrbi i zdravstva, pa se nadamo da su u prezentiranim programima podrške roditeljstvu prepoznali one koji mogu biti od pomoći različitim skupinama roditelja u našoj sredini.