Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini potpisala je s načelnicima općina koje čine urbano područje Čakovec Sporazum o suradnji na izradi Strategije razvoja urbanoga područja (SRUP) Čakovec za financijsko razdoblje 2021. – 2027. Riječ je o koraku koji je uslijedio nakon što je Gradsko vijeće Grada Čakovca 8. prosinca 2021. usvojilo temeljne odluke o uspostavi urbanoga područja Čakovec i pokretanju izrade SRUP-a.

Svoje potpise na sporazum stavili su načelnici općina Nedelišće Nikola Novak, Pribislavec Matija Ladić, Strahoninec Franjo Lehkec i Šenkovec Robert Meglić.

Cilj zajednički rad grada i općina na razvojnim temama te osnaživanju svih sredina u gospodarskom i društvenom smislu

Donošenje Strategije razvoja urbanoga područja preduvjet je za korištenje mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) za sedmogodišnje razdoblje. Uz mogućnost korištenja europskih sredstava, u njemu je naglašena teritorijalna dimenzija i jačanje cijelog područja obuhvaćenog urbanom sredinom. Ovaj mehanizam ima dva izvora potpora: višegodišnji financijski okvir i EU sljedeće generacije u visini 25 mlrd EUR, a glavni su mu prioriteti zelena Europa, digitalna Europa, gospodarstvo u interesu građana, snažnija Europa u svijetu i promicanje europskog načina života.

Niz pripremnih radnji koje Grad Čakovec mora poduzeti kako bi definirao obuhvat te aktualne i buduće razvojne značajke cijelog urbanog područja nadzire i podršku pruža Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU (MRRFEU). Predviđa se da će uvjeti financiranja biti uskoro poznati, a i da će se kroz ITU mehanizam općenito podupirati projekti grada i općina u područjima: brownfield ulaganja, kulturne baštine, prirodne baštine, turizma, javnog prijevoza, bicikla, ITS-a (inteligentni transportni sustavi), digitalizacije javne uprave, inkubatora, energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture, vrtića i socijalne infrastrukture, cesta.

Suradnja na izradi SRUP-a početak je zajedničkog rada općina i grada na razvojnim temama i osnaživanju svih sredina u gospodarskom i društvenom smislu.