Ulaganja u obrazovanje uvijek se višestruko isplate. Čakovec je grad koji je u Hrvatskoj drugi po izdvajanjima za osnovnoškolsko obrazovanje, a osim brojnih tzv. nadstandardnih sadržaja, posebnu pozornost posvećuje poticanju stjecanja znanja i afiniteta prema novim tehnologijama. Upravo zato, nagrade koja dobivaju učenici i mentori na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, priznanja su i pozitivnom odnosu Grada prema obrazovanju.

Učenici 1. osnovne škole uspješni su na brojnim informatičkim natjecanjima, a mnogi od njih vrlo su vješti u programiranju. Četvorica učenika, Vito Jambrošić, Sven Grozdek, Karlo Kolac i Benjamin Hižman, zajedno sa svojom mentoricom Ivanom Ružić, bili su četvrti na državnom natjecanju, a zahvaljujući i njima 1. osnovna škola dobila je Certifikat izvrsnosti u području programiranja. Njega je potpisao potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište. Zajedno sa ravnateljem škole Sinišom Stričakom, upoznali su gradonačelnika sa nekim od programa koja su izradili učenici ove škole.

Oni se naime, aktivno bave programiranjem, te su pokazali što znaju. Napravili su igru u kojoj se utrkuje automobilima, nogomet u kojem se dodaje robotski programirana lopta, te igru detekcije odgovara. Ovo su samo neki od primjera rada učenika, a svi oni su u funkciji stjecanja znanja i unapređivanja nastave.

Grad Čakovec inače mnogo ulaže u razvoj tehničkih znanosti u našim osnovnim školama, odnosno u područja obuhvaćena akronimom STEM – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. To su znanja ne budućnosti, već sadašnjosti, a omogućavanje djeci i mladima da već u školi razvijaju afinitete prema tim područjima, stvara im odlične preduvjete za kasnije studiranje te zapošljavanje u ovim zanimanjima.

Upravo je zadatak osnivača, u ovom slučaju Grada Čakovca, da opremi škole i stvori preduvjete za stjecanje znanja iz informatike te tehničkog odgoja općenito, rekao je tom prilikom gradonačelnik Stjepan Kovač te dodao da želimo da naše škole imaju modernu opremu, a naši učenici dodatni motiv da nastave školovanje upravo u STEM zanimanjima.