Od ove subote pa do srijede, 13. lipnja na čakovečkom Jugu održat će se Antunovsko proštenje. Ova manifestacija, u čiju se organizaciju prije četiri godine aktivnije uključila i Turistička zajednica grada Čakovca i sam Grad Čakovec, svake godine u ovaj dio grada privlači sve veći broj ljudi, a zahvaljujući šarolikom programu, tako će biti i ove godine.

Program manifestacije na konferenciji za novinare, održanoj u prostorima župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, predstavili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božiček i pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek.

„Kad smo prije nekoliko godina odlučili Antunovsko proštenje na Jugu organizirati kao jednu od manifestacija, znali smo da ona postati jedno od glavnih događanja u lipnju u našem gradu. Samo proštenje ima naravno prevladavajuće vjerski i duhovni karakter, no brojni izlagači, dodatni zabavni sadržaji te koncerti, omogućuju da tih dana Jug bude praktički središte grada.“, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Najavio je i koncerte koji će se održati tijekom vikenda i posljednjeg dana manifestacije. U subotu će nastupa klapa „Maslina“, u nedjelju „Tragovi“ uz gosta Denisa Dumančića, dok u srijedu manifestaciju zatvara Dixieland Band Čakovec. Koncerti počinju u 21:00, odnosno 20:00 sati te su besplatni.

Duhovni dio programa predstavio je župnik fra Tomislav Božiček. Od nedjelje 10. pa do srijede 13. lipnja gvardijan Franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja Varaždin fra Ivica Miklenić predvodit će trodnevnu duhovnu obnovu.  U nedjelju će se u dvorani Pastoralnog centra otvoriti izložba poštanskih maraka na temu sv. Franjo Asiški i ekologija. Izložbu je osmislio fra Vatroslav Frkin, koji se skrbi o preko 200 tisuća poštanskih maraka pohranjenih u arhivu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Odabrano je oko tisuću maraka s temom života sv. Franje.

U ponedjeljak će u Pastoralnom centru biti predstavljena knjiga mons. dr. Juraja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca“. Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog u sijedu prijepodne održat će se procesija s kipom sv. Antuna te župna proštenjaraka misa. U 17:00 sati na rasporedu je blagoslov djece i ljiljana, a u 19:00 večernja misa.

Pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Blahek, rekla je da je prijavljeno 30-tak raznih izlagača, a da je bogat i raznolik program jamstvo dobre zabave. Pozvala je sve građane da dođu na čakovečki Jug te sudjeluju u zabavnom i duhovnom programu Antunovskog proštenja.