Preko 200 tisuća posjetitelja tijekom Porcijunkulova posjetilo je Čakovec, a nakon što je podvučena crta pod prihode i rashode, ovogodišnja manifestacija je u plusu za 200 tisuća kuna. Glavni je to naglasak s konferencije za novinare održane u četvrtak u Gradskoj vijećnici na kojoj su organizatori simboličnom dodjelom čeka Udruzi udomitelja djece Međimurja stavili točku na i ovogodišnje manifestacije.

[pull_quote_center]”Na otvaranju sam rekao da je ovogodišnje Porcijunkulovo u znaku broja 5, a sad slobodno mogu reći i da zaslužuje ocjenu 5. Čakovec je posjetio rekordni broj ljudi, sudjelovao je najveći broj izlagača dosad, događanja su svakodnevno bila praćena putem lokalnih i nacionalnih medija, a nije zabilježen niti jedan teži incident.”, rekao je, među ostalim gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Istaknuo je i gospodarski aspekt manifestacije, jer su svi ugostitelji više nego zadovoljni ostvarenim prometom, a dobro su poslovali i izlagači. Iako još uvijek nisu pristigli svi računi, Turistička zajednica je u plusu od 200 tisuća kuna. Sami koncerti, naglasio je Kovač, stajali su 460 tisuća kuna, a od sponzora i naplate placovine uprihodovano je 625.708,66 kuna. Tome treba pribrojiti i dodatnih 260 tisuća kuna koliko će za potrebe Porcijnukulova Turistička zajednica dobiti preko EU projekta “Four towers”. Ukratko, za ovogodišnju manifestaciju nije utrošena niti kuna iz Gradskog proračuna, što je dokaz da se takva manifestacija može uspješno organizirati bez financijskih dotacija iz Grada, završio je Kovač.[/pull_quote_center]

Voditeljica Turističkog ureda TZGČK Boška Ban Vlahek istaknula je da na Porcijunkulovu sudjelovalo 192 izlagača, što je najviše dosad. Zahvaljujući kišobranima postavljenim iznad glavne ulice i fotografijama koje su preko društvenih mreža obišle svijet, Čakovec je postao prepoznatljiv ne samo po Hrvatskoj, već i daleko šire. Zahvalila se svima koji su im pomogli u organizaciji te najavila da će Porcijunkulovo 2015. godine biti još bolje i sadržajnije.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter. Naime, prodajom međimurske pogače te kišobrana skupljao se novac za projekt odlaska udomljene djece na more. Na konferenciji je predstavnici Udruge udomitelja djece Međimurja uručen prigodni ček na prikupljenih 11.300,00 kuna.

[pull_quote_center]”Izuzetno smo zahvalni što je Grad Čakovec i njegova turistička zajednica prepoznala ovaj projekt te udomljenoj djeci omogućila odlazak na more. Ona će to sigurno pamtiti cijeli život.”, rekla je dopredsjednica Udruge udomitelja djece Međimurja Štefica Horvat. Naime, zahvaljujući akciji, trideset djece tijekom kolovoza bilo je 5 dana u Dramlju.[/pull_quote_center]

Inače, gradonačelnik se zahvalio sponzorima i svima koji su se angažirali oko ovogodišnjeg Porcijunkulova. Posebno je istaknuo rad svih zaposlenika Turističke zajednice Grada Čakovca, koji su dokazali da se trudom i zalaganjem može organizirati uspješna i nacionalno vidljiva manifestacija.