Učenici šestih razreda III. OŠ Čakovec, zajedno sa svojim domaćinima, vršnjacima iz Kranja, sudjelovali su na međunarodnom kampiranju u Marindolu u Sloveniji.

Međunarodni projekt »Pobjeđujem jer sudjelujem« bio je zamišljen kao trodnevno kampiranje u Marindolu u Sloveniji, a održan je od 19. do 21. rujna 2014. godine. Aktivno je sudjelovalo 23 učenika iz Osnovne škole Simona Jenka iz Kranja te 29 učenika iz III. osnovne škole Čakovec. Suradnja ovih dviju škola započela je 2013. godine u Crnoj Gori na ljetnoj akademiji Vijeća Europe »Human rights in action«, a nastavila se međusobnim posjetama učenika i učitelja obaju škola u školskoj godini 2013./2014. Raduje nas što su Grad Čakovec i Županija međimurska prepoznali vrijednost ovakvog projekta, te nas podržali sredstvima kojima je plaćan prijevoz učenika. Kampiranje u Marindolu je bio svojevrsni nastavak suradnje i razmjene iskustava učenika i timova učitelja tih dviju škola, s posebnim naglaskom na temi nenasilnog rješavanja sukoba i razvoja komunikacijskih vještina. Neki od glavnih ciljeva u projektu bili su definiranje pravila za suživot, upoznavanje različitih kultura i jezika, razumijevanje i prihvaćanje različitosti, međusobno prilagođavanje i dogovaranje, učenje strategija rješavanja vršnjačkih konflikata, povjerenje u vlastite sposobnosti, učenje o životu u prirodi i druženje. Naravno da su se sve aktivnosti i radionice odvijale u ugodnom prirodnom okruženju u kojem su učenici u miješanim skupinama sudjelovali u različitim sportskim i izviđačkim aktivnostima, zajedničkom razgledavanju tog dijela Slovenije, izradi narukvica prijateljstva, samostalnom pečenju pizza, razgovoru i druženju uz logorsku vatru…

Učenicima će iskustvo spavanja u šatorima, upoznavanje novih prijatelja i druženje zasigurno ostati jako dugo u sjećanju, a voditeljima učenika iz III. OŠ Čakovec, Filipu Caru i Tomici Hlapčiću, ostaje zadatak da se takvo kampiranje ponovi i sljedeće godine.