Čakovečke osnovne škole spremno su dočekale početak nove školske godine. U klupe redovnih škola i Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sjelo je ukupno 2.433 osnovnoškolaca, a kad im se pridodaju polaznici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, dolazimo do 2.728 učenika što je za 38 više nego lani.

U povodu početka nove školske godine gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini obišla je Osnovnu školu Ivanovec. Tamo je ove školske godine, po prvi put, organiziran produženi boravak za učenike nižih razreda. Tom je prilikom izjavila da je u čakovečke osnovne škole upisano 289 prvašića u 18 razrednih odjeljenja.

I ove godine, naglasila je gradonačelnica, svim će se učenicima koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca vratiti novac kojim su kupili radne bilježnice, Geografski atlas, pribor za tehnički odgoj i Likovnu mapu. Roditelji moraju donijeti račune na ime i prezime u računovodstva škola, a ovisno koji razred pohađa njihovo dijete isplatit će im se 200,00, 300,00 ili 400,00 kuna. Račune mogu početi donositi početkom idućeg tjedna. Za 734 učenika slabijeg imovinskog stanja, preko EU projekta osiguran je besplatni obrok, a sva djeca s valjanim rješenjima dobit će pomoćnika u nastavi.

– Prema podacima koje smo dobili od naših škola, cijepljeno je ili je COVID-19 preboljelo prosječno 70 posto zaposlenika. Vjerujem da ćemo, što se tiče epidemiološke situacije, izbjeći zatvaranja pojedinih ustanova, odnosno da nećemo imati problema kako organizirati nastavu – rekla je gradonačelnica Cividini. Nastava je inače normalno započela u svim školama, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Zbog načina organizacije prijevoza Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec radit će prema svojem modelu, po kojem je svaki tjedan jedna smjena u školi, a druga online.

Gradonačelnica je naglasila da su tijekom ljetnih praznika po školama obavljeni svi planirani građevinski radovi, od uređivanja podova do ličenja zidova, tako da preostali neće ometati odvijanje nastave.

Svim učenicima osnovnih i srednjih škola zaželjela je puno uspjeha u novoj školskog godini, a one najmlađe pozvala da dodatno pripaze u prometu prilikom dolaska u i odlaska iz škole.

Grad Čakovec osnivač je 7 osnovnih škola, 5 redovnih – I., II., III. osnovne škole, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec. Ukupno je u svim školama 200 razrednih odjeljenja. Najveća škola po broju učenika je I. osnovna škola sa 808 upisanih, a najmanja OŠ Ivanovec za 220 osnovnoškolaca. Centar za odgoj i obrazovanje polazi 173 djece, a u Umjetničku školu upisano je 295 učenika iz cijele Međimurske županije. Produženi boravak organiziran je u svim školama osim kuršanečke, a 11 skupina pohađa 200-tinjak djece.