Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Na današnji dan prije 22 godine tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Taj grozni čin nasilja šokirao je cijelu naciju te u spomen na te ali i sve poznate i nepoznate žrtve, 22. rujna obilježavamo kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 Na žalost, unatoč promjenama zakonodavnog okvira u protekla dva desetljeća nismo previše napredovali. Nasilja nad ženama još uvijek ima, pogotovo unutar četiri zida. Iako se statistički broj sudski procesuiranih slučajeva obiteljskog nasilja smanjuje, često svjedočimo medijskim napisima o slučajevima nasilja u obitelji i to nad ženama. Stanje se prema dostupnim podacima, tijekom pandemije nije popravilo, već naprotiv.

 Nasilje nad ženama događa se svuda oko nas i u svim oblicima. Nemojmo okretati glavu pred tim pojavama i zatvarati oči ako se nasilje ne događa u našoj neposrednoj blizini. Nultom tolerancijom na pojave nasilja nad ženama te prijavljivanjem počinitelja spasit ćemo žrtve, ali i pomoći da postanemo bolje i zdravije društvo.

Nasilje prečesto počinje povišenim tonovima, nastavi se udarcima, a završi pucnjevima. Svatko od nas ima dužnost upozoravati na nasilje te činiti sve kako bi ovaj veliki društveni problem što prije nestao!

 gradonačelnica
Grada Čakovca
Ljerka Cividini“