Grad Čakovec je u travnju prošle godine, temeljem projekta prijavljenog Ministarstvu turizma dobio 102.900,00 bespovratnih kuna za uređenje tri SMART biciklistička odmorišta na području grada. Projekt je prijavljen u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom ČAKRA-om, a  odmorišta su ovih dana postavljena kod Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu, zelenoj površini u Preloškoj ulici te na površini za sport i rekreaciju u Kuršancu.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 188.050,00 kuna, a osim nabavke opreme, obuhvaća i građevinske radove potrebne za postavljanje biciklističkih odmorišta. SMART odmorišta u Čakovcu predstavljaju iskorak u korištenju solarne energije u cikloturističkoj opremi koja napaja LED rasvjetu samog odmorišta te nude turistima mogućnost punjenja svojih mobilnih uređaja, što predstavlja energetski potpuno učinkovito rješenje. Odmorišta imaju ugrađene solarne sustave sa pozicioniranjem položaja te akumulatorskim sustavom, tako da proizvode dovoljno energije za LED rasvjetu odmorišta u večernjim i noćnim satima. Odmorište je i stanica za manje popravke kvarova na biciklima.

Kako se na području Međimurja cikloturizam ubrzano razvija, ovakva odmorišta postavljena na čakovečkom području, dodatno obogaćuju cikloturističku infrastrukturu te podižu kvalitetu turističke destinacije. Razvojem cikloturizma pridonosi se unapređenju  turističkih proizvoda i ponude  koja nije vezana i ograničena isključivo na određeni sezonski period, već traje cijele godine.

Investicija je dovršena 04. svibnja te je odmah stavljena u funkciju.