Savez društava Naša djeca Hrvatske bio je organizator edukacije za koordinatore programa Gradovi i općine – prijatelji djece. Teme edukacije, održane 2. i 3. ožujka 2023. u Zagrebu, bile su strateško planiranje, upravljanje i zagovaranje za djecu te odnosi s javnošću.

U uvodnom dijelu predstavljen je novi priručnik programa Gradovi i općine – prijatelji djece, izrađen u okviru projekta Unaprjeđenje mehanizama praćenja stanja i postupaka lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta, koji provodi Savez DND u suradnji s UNICEF-om.

Predstavnici Grada Čakovca na ovoj edukaciji bili su dr. Marija Hegeduš Jungvirth, članica Središnjega i čakovečkog koordinacijskog odbora programa Gradovi i općine – prijatelji djece te Igor Mesarić, koordinator programa za Grad Čakovec.

U svom izlaganju dr. Jungvirth je istaknula da je Grad Čakovec 2005. godine – među prvima u Hrvatskoj – na osnovi kvalitetnog i prepoznatljivog rada proglašen „gradom – prijateljem djece“. Predstavnicima ministarstava, UNICEF-a te gradova i općina iz svih dijelova Hrvatske predočen je model funkcioniranja čakovečkoga Koordinacijskog odbora koji, u izvrsnoj suradnji s gradskom upravom, ustanovama, udrugama i građanima kontinuirano od 2001. godine uspješno radi na ostvarivanju prava djece na području Grada Čakovca. Na koncu izlaganja iznesena su nastojanja da se što više gradova i općina u Međimurju motivira na uključivanje u ovaj vrijedan program kako bi obuhvat djece kvalitetnim aktivnostima bio što veći.

U završnom dijelu programa sudionici edukacije upoznati su s važnošću izrade trogodišnjih strateških i jednogodišnjih akcijskih planova u cilju da se poveća učinkovitost provedbe, poboljša zadovoljstvo i motivacija svih uključenih te osigura temelj za dugoročno kvalitetno ostvarivanje potreba i prava naših najmlađih sugrađana.