Projekt Europe Goes Local provodi se od 2016. godine, a s početkom novog programskog razdoblja (2021.—2027.) otvoreno je novo poglavlje projekta u okviru kojega će se kroz različite aktivnosti svim dionicima rada s mladima na lokalnoj razini omogućiti osnaživanje i umrežavanje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama zemalja partnera na projektu. Cilj projekta je podizanje kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanje europskih vrijednosti na lokalnoj razini.

Potpisivanjem Ugovora s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije u provedbu ovog projekta uključio se i Grad Čakovec. Treće izdanje nacionalnih aktivnosti u okviru projekta počelo je četverodnevnim osposobljavanjem pod nazivom Rad s mladima na lokalnoj razini, koje je održano u Slunju od 18. do 21. siječnja 2022. u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Osposobljavanje u Slunju okupilo je 16 gradova iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u svojim lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti u lokalnom radu s mladima. Kao nit vodilju koristit će Europsku povelju u radu s mladima na lokalnoj razni, rezultat prve faze EGL projekta na europskoj razini koja predstavlja listu univerzalnih kvalitativnih načela za organizaciju rada s mladima na lokalnoj razini.

Tijekom četiri dana osposobljavanja predstavnici gradova usvojili su temeljne pojmove o radu s mladima, informirali se o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice te su, kao temelj za daljnji rad, izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti. Na spomenutom osposobljavanju sudjelovao je i predstavnik Grada Čakovca u projektu Igor Mesarić.

Grad Čakovec svojim će individualnim planom nastojati motivirati i osnažiti mlade za ostvarivanje vlastitih ideja i projekata kojima će se poboljšati njihov život u zajednici. Mladima u Čakovcu omogućit će se sudjelovanje u participativnom budžetiranju odnosno pružit će im se prilika da sami osmisle i provedu projekte koje smatraju važnima, što će im poslužiti kao osnova da u budućnosti budu aktivni inicijatori i (su)kreatori politika za mlade u svojoj sredini.

„Ovaj pristup, koji je individualiziran od samog početka te se planovi kreiraju na temelju postojećeg stanja i potreba svakog sudionika projekta, pokazao se korisnim za velik broj jedinica lokalne samouprava koje su do sada sudjelovale u nacionalnom konceptu aktivnosti“, rekla je Aleksandra Švast, voditeljica projekta u Hrvatskoj i dodala kako je cilj postići da planirane aktivnosti budu održive te da se kroz njih postigne dugoročnija podrška mladima i nakon što sudjelovanje gradova u projektu formalno završi.

Gradovi koji sudjeluju u trećem izdanju nacionalnih aktivnosti prethodno su odabrani na otvorenom pozivu za sudjelovanje EGL projektu: Belišće, Čakovec, Crikvenica, Donja Stubica, Gospić, Koprivnica, Križevci, Opatija, Ploče, Pula-Pola, Šibenik, Slatina, Umag – Umago, Vinkovci, Vrgorac i Zagreb.

U izradi, ali i provedbi planova gradovi će idućih godinu dana imati podršku dodijeljenih mentora – stručnjaka u području radu s mladima te članova nacionalne radne skupine projekta Europe Goes Local: Tajana Broz (bivša sudionica EGL projekta ispred Grada Pregrade), Anton Finderle (Grad Pazin), Lucija Kero (Grad Rijeka), Hrvoje Kovač (Grad Lepoglava), Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Aleksandra Lera (Udruga ZUM), Hrvoje Novak (Krapinsko-zagorska županija), Branimira Penić (Hrvatsko debatno društvo) i Mario Žuliček (Udruga gradova u RH).