Dana 8. rujna 2020. Grad Čakovec kao vodeći partner potpisao je Ugovor (Subsiy Contract for the EU contribution) za provedbu projekta „ECO BRIDGE“ sa mađarskim Ministarstvom vanjskih poslova i trgovine (Ministry of Foreign Affairsand Trade). Projekt se provodi u sklopu programa Interreg V-A prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Vodeći partner na projektu je Grad Čakovec, a ostali partneri na projektu su Međimurska županija, Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, Grad Letenye i Park prirode Balaton.

Cilj projekta je poboljšanje prirodnih staništa ptica u pograničnom području. Ideja projekta utemeljena je u činjenici da Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području te su povezane rijekama Murom i Dravom. U projektu „ECO BRIDGE“ fokusiramo se na pitanja koja se tiču stabilnosti lokalnih eko-sustava, okoliša te staništa domaćih posebnih vrsta ptica.

Rezultat projekta bit će stručna procjena trenutne situacije u očuvanju okoliša i staništa posebnih vrsta ptica te plana aktivnosti za stvaranje uvjeta očuvanja njihovog okoliša i staništa u pograničnom području.

Aktivnosti projekta odnose se na istraživanje biodiverzifikacije u pograničnom području Međimurske i Zala županije, obnovu i poboljšanje uvjeta staništa u gradskim parkovima te podizanje svijesti lokalne javnosti o posebnim vrstama ptica. U tu svrhu jedna od najvažnijih aktivnosti projekta je i revitalizacija parka Perivoj Zrinski koja uključuje zamjenu i sadnju drveća i grmlja te obnovu dijela infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta je 1.372.557,10 EUR, udio Grada Čakovca je 299.723,70 EUR od čega će 85% biti sufinancirano od strane EU dok je 15% vlastito sufinanciranje. Trajanje projekta je 24 mjeseca.

 

Sadržaj je isključiva odgovornost  Grada Čakovca i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.