ABCitiES, projekt je sufinanciran iz programa Interreg u kojem kao partner sudjeluje Grad Čakovec, uz još dva hrvatska partnera – grad Varaždin i Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina.

Kroz projekt, pet europskih urbanih regija (Amsterdam, Atena, Manchester, Vilnius i gradsko područje Varaždin-Čakovec (Hrvatska) eksperimentira sa ABCE (Area Based Collaborative Entrepreneurship) odnosno “područjem temeljenim na suradnji”, koje podržava inkluzivni rast, suradnju i koheziju uz eliminaciju negativnih utjecaja globalizacije. Projekt je pokrenut kako bi se razmijenila iskustva i stekli dublji uvidi za razvijanje učinkovitijih instrumenata politike te stimuliranje sličnih inicijativa u svrhu stimuliranja rasta poslovanja i inovacija te stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja.

“Područje temeljeno na suradnji” znači da poduzetnici surađuju putem suvlasništva u objektima ili u tehnologiji, utječu zajednički na tržište svog urbanog područja, poboljšavaju zajedničke javne prostore i slično.

ABCitiEs istražuje kako razvijati nove vrste poduzetničkih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje.

Vodeći partner je Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) koji će uz podršku partnera u slijedeće četiri godine provesti europsku studiju o tome kako se politika može strukturirati na način da poduzetnici koji surađuju u urbanim područjima dobivaju optimalnu podršku.

U tu svrhu odobreno je ukupno 1,59 milijun eura iz Interreg Europe programa financiranja, Europskog fonda za regionalni razvoj koji podupire interregionalnu suradnju.

Više o projektu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici programa: https://www.interregeurope.eu/abcities/