U utorak je u službenom posjetu Gradu Čakovcu boravilo izaslanstvo slovenske Općine Kobilje. Do posjete je došlo na inicijativu slovenske strane, a razgovarao se o mogućim projektima koji bi se u najskorijem razdoblju prijavili na europske natječaje.

Slovensko izaslanstvo, u kojem su bili župan Općine Kobilje Robert Ščap i savjetnik župana Boštjan Horat, primili su zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i direktorica ČAKR-e d.o.o. Damira Vresk. Naime, krajem ove ili početkom sljedeće godine, otvorit će se europski fondovi vezani za prekograničnu suradnju, te je ključno da imamo spremne zajedničke projekte, kako bismo povukli što više novčanih sredstava.

Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Mario Medved, Slovenija je duže članica Europske unije, provodila je više projekta sredstvima strukturnih fondova, te zbog toga ima više iskustva. Konkretno, europskim novcem sufinancirali su obnovu Društvenog, odnosno Vatrogasnog doma, što je nama u Čakovcu jako interesantno. S druge strane, u pretpristupnom periodu, Grad i naša razvojna agencija proveli su mnogo projekata prekogranične suradnje pa zahvaljujući tom iskustvu iz IPA-e, pronalaženje zajedničkih tema ne bi trebao biti problem.

Za novo pristupno razdoblje imamo spremnih nekoliko projekata, koji nisu prošli na nekim ranijim natječajima, tako da ih uz male modifikacije, možemo prijaviti. Rekla je to, među ostalim, direktorica ČAKR-e Damira Vresk.

Dogovoreno je da se sa slovenskim partnerima definiraju potencijalni projekti u kojima bi se ista vrsta aktivnosti provodila s obje strane. Inače, Mjesni odbor Mihovljan potpisao je Povelju o prijateljstvu s Općinom Kobilje te njeguje odlične odnose na polju vatrogastva i sporta. Općina Kobilje nalazi se u Prekmurju, ima 650 stanovnika i jedna je od najmanjih u Sloveniji, no ima velikih iskustva u privlačenju novca iz EU fondova.