Danas je održana nova sjednica Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca koju je otvorio predsjednik Stožera Mario Medved, a na kojoj se razgovaralo o aktualnom stanju vezanom uz širenje virusa COVID -19 na području grada. Najvažnije je istaknuti  da prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, trenutno u Međimurju, a s time i na području Grada Čakovca, nema ni jedne zaražene osobe, a nema niti novih slučajeva na promatranju.

Kako je na samom početku naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, jutros je održan sastanak ugostitelja na području Grada Čakovca kojima su predložene mjere obustave rada, isto kao i trgovinama, no za sada način i vrijeme rada biraju sami ugostitelji i vlasnici trgovina na vlastitu odgovornost, dok su jedinice lokalne i regionalne samouprave suglasne s odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Upravo su vlasnici ugostiteljskih objekata nezadovoljni brojnim kršenjima samoizolacije, što je potvrdio i Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec. Jurčević tvrdi kako se jučer  provelo nekoliko kontrola kršenja mjera samoizolacije na području Grada Čakovca, dok se današnje kontrole odnose na druge općine i gradove na području Međimurja.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, nastava u školama na području Grada se ne odvija, a kako doznajemo, ni jedno dijete nije jutros stiglo na nastavu. U Dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad Čakovec, vrtićima Cipelica i Cvrčak, danas je boravilo po petero djece, a obje su ustanove formirale po jednu grupu za nužni prihvat djece koju roditelji nisu u mogućnosti ostaviti na čuvanju u krugu obitelji.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Međimurske županije, Kristijan Valkaj, najavio je skoro postavljanje triju prihvatnih šatora, najvjerojatnije unutar kruga Županijske bolnice Čakovec, s ciljem kontrole onih osoba koje se prihvaćaju u bolnički sustav. Kako je objašnjeno, u šatorima bi se obavljala testiranja na virus, kako bi se izbjeglo njegovo unošenje u samu bolnicu.

Direktor GKP Čakom Ivica Perhoč naglasio je kako se građanima sugerira da se sprovodi održavaju isključivo u krugu uže obitelji, što se za sada i poštuje. Isto tako, poručuje građanima kako će se produljiti rokovi za plaćanje računa, s 15 na 45 dana, a u aktualnom kriznom vremenu, korisnicima se neće obračunavati kamate na neplaćene račune, niti im se slati opomene. Isto će primjenjivati i ostala javna poduzeća, poput Međimurskih voda i Međimurje Plina, a sve s ciljem izbjegavanja dugih redova čekanja i bliskih kontakata građana, osobito građana starije životne dobi koji su i najugroženija skupina u širenju zaraze virusa COVID-19.

Direktor GP Ekom, Miodrag Novosel izvijestio je kako su sportski klubovi na području Grada prihvatili mjere sprečavanja širenja virusa.

Čelnici Grada Čakovca najavili su i zatvaranje sajmišta na mjesec dana, dok će gradska tržnica za sada i dalje raditi. Najavljene su i dodatne zaštitarske ophodnje po gradskim ulicama i trgovima.

Iz Stožera za Civilnu zaštitu Grada Čakovca i danas je poslana jasna poruka građanima da prihvate sve mjere sprečavanja širenja virusa. Poziva ih se na odgovorno ponašanje, osobito one kojima je određena mjera samoizolacije. Isto tako, građani starije životne dobi svakako trebaju izbjegavati izlaske na mjesta s velikom frekvencijom ljudi. Sugerira im se da plaćanje računa, uz pomoć mlađih članova obitelji obavljaju putem interneta. Kako su s radom prestale škole, vrtići, ustanove u kulturi i sportske dvorane, gradske vlasti sugeriraju da isto učine i dječje igraonice, teretane, kladionice te igračnice na području Grada. Stožer za Civilnu zaštitu Grada Čakovca i dalje će svakodnevno nastaviti s praćenjem situacije oko širenja virusa COVID-19 te djelovati sukladno razvoju situacije na svom području i odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.